USD34,19
EURO37,11
GBP44,66
BIST9.002,34
GR. ALTIN2.979,38
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Bilim İnsanları Evrendeki En Yaşlı Üç Yıldızın Samanyolu Galaksisi’nde Olduğunu Keşfetti!

Bilim İnsanları Evrendeki En Yaşlı Üç Yıldızın Samanyolu Galaksisi’nde Olduğunu Keşfetti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samanyolu Galaksisi’nde henüz keşfine varılan bu üç yıldız, konunun araştırmacısı bilim insanlarının bilime ve yeni şeylere olan açlığını tetikledi. Eriştikleri bu yeni bilginin heyecan ve merakı ile bilim insanları, araştırmalarına hız katıyor ve benzer özelliklere sahip başka başka yıldızların keşfine varmayı hedefliyor!

Evrenin gizemini taşıyan yıldızlar, hepimizin bildiği gibi çok yakınmış hissi vermelerine karşın varlıkları fezayı aşan uzaklıklarda parıldıyor. Habere konu olan bu üç yıldız ise Dünya’ya yakın konumlanan yıldızlar arasında tespit edildi. Bu harika keşfin sahibi ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacı kimlikler ve öğrenciler olarak karşımıza çıkıyor.

Bu Üç Yıldız, Evrenin Yaşıyla Rekabet Halinde!

Bilim İnsanları Evrendeki En Yaşlı Üç Yıldızın Samanyolu Galaksisi’nde Olduğunu Keşfetti

Tespit edilen üç yıldızın, bu araştırmayı yapan bilim insanları tarafından tahmin edilen bir varlık hikâyesi de var! Bilim insanlarına göre bu yıldızlar, tarihi bilinemeyen bir süreçte kendi küçük ve ilkel galaksilerine sahip yıldızlardı. Daha sonraki bir süreçte ise büyüme hızına erişilemeyen ve hâlâ büyümeye devam etmekte olan Samanyolu Galaksisi tarafından emilerek bir parçaso hâline geldi.

Bilim insanlarınca süregelen hikâyesi bu şekilde tahmin ve tahayyül edilirken yaşlarının neredeyse evrenin yaşıyla rekabet edebilecek olduğuna da dikkat çekilmektedir. Yaklaşık olarak bugün evren, 13,8 milyar yaşındadır. Buna göre ilk yıldızların ortaya çıkışı, evren 100 milyon yaşına eriştiğinde gerçekleşiyor. Samanyolu Galaksisi’nde keşfedilen söz konusu üç yıldız için kıyasen verilebilecek bilgi ise bu yıldızlarının ömrünün 12 ila 13 milyar yaşa tekabül ettiği bilgisidir.

Dünyamıza Olan Yakınlığı ile Dikkat Çekiyor!

Yıldızlar, geçmişten bugüne her zaman için görünümlerindeki gizem kadar mesafe ve uzaklıkları ile de insanlığın dikkatini çekmiştir. Bu yıldızlar ise yaklaşık olarak 30 bin ışık yılı mesafede olduğundan dolayı nispeten Dünya’ya daha yakın yıldızlar olarak kabul edildi. Araştırma ekibi, bu üç yıldızın çok daha fazla sayıda yıldızı da beraberinde barındırabileceği düşüncesinden yola çıkarak Samanyolu eteklerinde daire çiziyor.

Araştırma yönüyle kapsamlı bir çalışmayı sürdüren söz konusu bilim insanları, bu yaşlı yıldızların, hareket kabiliyeti bakımından da akıllara başka yıldızların olabileceği ihtimalini getirdiğini ifade etti. Samanyolu Galaksisi’nde bulunan diğer yıldızlara göre ters yönde hareket gösteren üç yıldızın bu şekilde tersine hareket etmesi; başka galaksilerden gelmiş olmalarından kaynaklandığı düşüncesini kuvvetlendiriyor.

Bilim İnsanlarının Merakının Sonucu: Ters Yönde 65 Yıldız Daha Bulundu!

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nde keşfettikleri bu üç yıldızın araştırmasını sunarken söz konusu üç gökcisminin iki ayrı özelliğine vurgu yapmıştı. Bu özelliklerden biri, yıldızların barındırmış olduğu metal miktarındaki seviyeler iken bir diğeri ise diğer Galaksi yıldızlarının tersi yönde hareket ediyor olmaları idi. İşte bu iki özellik ise bilim insanlarının, bu yıldızların daha önceki bir zamanda cüce galaksilerin parçası durumunda olduğuna inanmalarının ana kaynağını vurguluyor. Yine düşünceye göre Samanyolu halesine rastgele açılarla giriş yapan cüce galaksiler, bu üç yıldızı arkasında bırakarak devam ettiler ve sonuç; Samanyolu Galaksisi’nde üç yıldız daha parladı!

Ancak bununla yetinmeyen araştırmacılar, çalışmalarına hız kesmeden devam etti ve tahminleri yönünde haklı çıktı. Bilim insanları, tam da muhasebe ettikleri gibi Samanyolu halesinde yer alan, tıpkı bu üç yıldız gibi hem evren kadar yaşlı hem de akışın tam tersine hareket eden 65 yıldız daha keşfetti.

Aynı araştırma ekibi, Samanyolu Galaksisi’nden gözünü çevirmiyor ve benzer özelliklerde olabilecek başka yıldızları aramaya devam ediyor!

Bilim İnsanları Evrendeki En Yaşlı Üç Yıldızın Samanyolu Galaksisi’nde Olduğunu Keşfetti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!