Bireysel Emeklilik Sistemi yatırımcılarına yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye İş Bankası TEB, Halkbank ve Albaraka Türk, BES birikimlerini teminat olarak gösteren müşterilerine yeni kredi imkanları sunmaya başladı. 3 Haziran itibarıyla yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte BES birikimlerini teminat olarak gösterenler bu birikimlerinin %80 veya %100’ü kadar kredi kullanabiliyor.

Yeni Kredi Uygulaması ve Sağladığı Avantajlar

BES teminatlı kredi uygulaması birikimlerinizi bozdurmadan finansman sağlamanın önünü açıyor. Bu yenilik yatırımcılara klasik kredi koşullarından daha uygun faiz oranları ve finansman şartları sunuyor. Bu kredi seçeneği birikimlerinizi nakit ihtiyacı nedeniyle kullanmak zorunda kalmadan bankaya teminat olarak gösterebilmenizi sağlıyor.

İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA.... Bankada Parası Olanları İlgilendiren Duyuru

Hangi Bankalar Teminatlı Kredi Sunuyor?

Türkiye İş Bankası Türkiye Ekonomi Bankası Halkbank ve Albaraka Türk BES birikimlerini teminat olarak kabul ederek kredi vermeye başladı. Bu bankalar müşterilerine sundukları uygun faizli kredi imkanlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle Türkiye İş Bankası kredi talebinde bulunan müşterilerden BES hesaplarında kredi tutarının %120’si kadar birikim bulundurmalarını talep ediyor.

100 Bin TL’lik BES’e 83 Bin TL Kredi İmkanının Detayları

BES teminatlı kredi uygulamasında, devlet katkısı ve işveren grup emeklilik sistemi hariç sadece bireysel birikimlerle kredi kullanımı mümkün. Örneğin Türkiye İş Bankası’ndan BES teminatlı kredi almak isteyen bir müşteri hesabında 100 bin TL birikim bulunduruyorsa maksimum 83 bin 333 TL kredi kullanabiliyor. Bu oran BES hesabında bulunan tutarın %83’ü kadar kredi alınabileceğini gösteriyor.

Türkiye İş Bankası, BES müşterilerinin birikimlerini sistemde değerlendirerek, Alacağın Devri Fonları'na devredip nema kazanmaya devam ettiklerini belirtiyor. Banka "Anadolu Hayat Emeklilik tarafından kurulan ve faiz hassasiyeti olmayan Alacağın Devri Fonu’na aktarılan birikimler değer kazanıyor. Kredi ödendiğinde müşterimiz birikimlerini istediği fona yönlendirebilir" açıklamasında bulunuyor.

Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? Güncel Durum Ne? Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? Güncel Durum Ne?

2 Milyon TL'ye Kadar Kredi İmkânı

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi ile cazip faiz oranları ve koşullarla kredi imkânı sağladıklarını belirtiyor. Mendi kişilerin işveren grup emeklilik sistemi ve devlet katkısı hariç gönüllü BES ve otomatik katılım hesaplarındaki birikimlerini teminat göstererek başvurabileceklerini söylüyor.

"BES birikiminin yasal kesintiler ve stopaj kesintileri dışında kalan kısmı teminat olarak gösterilebilir. Düzenlemeye göre kredi marjı bankaların insiyatifindedir. Bu kredi ürünümüzde bankamız yüzde 100 marj uyguluyor. BES birikimleri için devlet katkısı hariç 2 milyon TL’ye kadar kredi alınabilir" diyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR