Bebeğiniz dört aylıkken diş çıkarmaya başlayabilir ve genellikle iki veya üç yaşına geldiğinde 20 dişinin tamamı çıkar. Bu süre bebekten bebeğe değişebilir ancak bu durumun semptomları ve bebeklere verdiği acı neredeyse aynıdır. Bundan dolayı sizler de iyi bir ebeveyn olarak bebeğinizin diş çıkarma belirtilerini yakından tanımalı ve onları sakinleştirerek bu dönemi rahat bir şekilde atlatmalarına yardımcı olmalısınız. Nasıl yapacağınızı düşünüyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Fark edebileceğiniz genel diş çıkarma belirtileri:
- Sinirlilik: Küçük bebeğiniz diş çıkarırken biraz daha huysuz görünebilir ve normalden daha fazla ağlayabilir.
- Bölünen uykular: Diş çıkarma ağrısı veya rahatsızlığı bebeğinizin gece uyanmasına neden olabilir.
- Daha fazla salya akması: Diş çıkaran bir bebeğin diş çıkarırken çok fazla salya akıtması yaygındır. Uzmanlar bu konuda ekstra tükürüğün hassas diş etlerini yumuşatmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
- Sürekli bir şeyleri çiğnemek: Bebeğiniz diş çıkarırken diş etlerinde hissettiği baskıyı hafifletmek için oyuncakları, diş çıkarma halkasını ve hatta kendi parmaklarını kemirebilir. Sert bir şey çiğnemek diş etlerine masaj yapılmasına yardımcı olur ve diş alttan çalışırken ortaya çıkan rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur.
- Ağrılı, şişmiş diş etleri: Dişin çıktığı nokta hassas, kırmızı ve şişmiş olabilir.
Ateş: Diş çıkarma sırasında bebeğinizin ateşi biraz yükselebilir, ancak diş çıkarmanın 38 dereceden daha yüksek bir ateşe neden olması pek olası değildir. Bebeğiniz çok rahatsız görünüyorsa veya ateşi en az 38 dereceyse doktora götürmeyi ihmal etmeyin.
Diş Çıkaran Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
- Diş çıkarma rahatsızlığını hafifletmek için deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır.
- Bebeğinize temiz, soğutulmuş (dondurulmamış) plastik veya yumuşak kauçuk bir diş çıkarma halkası veya emzik verin.
- Temiz bir parmakla veya serin, nemli bir bezle ağrıyan diş etlerine hafifçe masaj yapın.
- Çocuğunuza şekersiz diş çıkarma bisküvisi, peksimet veya çiğ meyve veya sebze dilimleri verin. Soğutulmuş ince salatalık veya havuç dilimleri de işe yarayabilir. Ancak boğulma tehlikesi yaratabilecekleri için katı yiyecekleri çiğnerken onları daima izleyin.
- Onlara sarılın. Kendimizi iyi hissetmediğimizde ve bebeğiniz de farklı olmadığında hepimizin biraz ilgiye ihtiyacı vardır. Ayrıca bebeğinizin odağını acıdan uzaklaştırmak için onunla oynamayı deneyin.
- Neyle oynamalarına izin verdiğinize dikkat edin çünkü her şeyi ağızlarına götürme olasılıkları yüksektir. Oyuncaklarının temiz olduğundan emin olun ve dişlerine ve diş etlerine zarar verebilecek keskin kenarlı oyuncaklardan kaçının. Boğulma tehlikesi yaratabilecek oyuncaklara dikkat edin.
- Diş çıkarma jellerinin üzerindeki etiketlere çok dikkatli uyun, bebeğinizin çok fazla yutması halinde bu jeller zararlı olabilir.
- Bebeğinizin emziğini veya diş çıkarma halkasını bala veya tatlı herhangi bir şeye batırmayın, çünkü şeker diş çürümesine neden olabilir.