Besin alerjileri yenidoğan döneminde ortaya çıkabileceği gibi bebeğin yaşamının 4. Ayından sonra da alerji belirtileri ortaya çıkabilir.
Bu belirtiler ciltte kızarma, mukuslu kaka, kakada kan, kabarma, bebeğin sürekli karnının ağrıması şeklinde vücut sinyaller verir.
Her ciltte kızarma ya da her mukuslu kaka alerji belirtisi değildir fakat alerjiyi takip edebilmek için önemli donelerdir.
Peki bu alerjiyle nasıl başa çıkabiliriz. Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa alerji olduğunu düşündüğünüz besini annenin de tüketmemesi gereklidir. Çünkü anne sütünden bebeğe bu besin geçer ve bebek her ne kadar kendisi tüketmese de anne sütünden etkilenip sanki kendisi tüketmiş gibi etkilenir. Annenin alerji olduğunu düşündüğü besinleri tüketmeyerek bebeğin alerjik besinden etkilenmesi önlenebilir.
Eğer ki bebek anne sütü almıyor mama alıyorsa, mamaların çocuk hastalıkları ve doktoru tarafından rapor ile ücretsiz sahip olabileceğiniz alerjik çocuk mamalarından kullanması gerekmektedir.
Çocuk hem anne sütü hem de mama kullanıyorsa, annenin yine diyete girip alerjik besinleri yememesi ve çocuk hastalıkları ve doktoru tarafından rapor ile yazılan alerjik çocuk mamasının kullanılması gerekmektir.
6. aydan sonra ek gıdaya geçildiğinde eleme yöntemi ile çocuğunuzun hangi besinlere alerjisi olduğunu 3 gün kuralı ile daha iyi gözlemleyebilirsiniz.
Yaşamının ilk 1 yılı bal kesinlikle yasaktır. Bal çok yüksek alerjenlere sahiptir. Ve çocuklarda çok büyük tehlikelere yol açabilir.
Yumurta beyazını da birçok çocuk doktoru bebekler 1 yaşa gelene kadar yedirilmesini önermemektedir fakat bal gibi kesinle tüketilmesi yasak bir besin içerisinde değildir.
3 gün kuralı nasıl yapılır ?
6. ayda çocuğun ek gıdaya geçmesi demek artık ek gıda ile beslenecek demek değildir. Aslında 6. Aydan itibaren 9. Aya kadar bebeğin alerjilerini öğrenmek için geçiştir aynı zamanda çocuğu ek gıdaya hazırlamaktır.
Peki nasıl yapılır bu 3 gün kuralı; örneğin ilk besinimiz Patates olsun
- Gün patates 1 çay kaşığı
- Gün patates 1 tatlı kaşığı
- Gün patates 1 yemek kaşığı
Üçüncü günün sonunda patatese karşı bir hassasiyeti olmazsa patates güvenli yiyecektir. Ve başka bir yiyecek ile karıştırdığınız da artık patatesten şüphe etmenize gerek kalmayacaktır.
Örneğin;
- Günde patates (1 yemek kaşığı) + havuç (1 çay kaşığı)
- Günde patates ( 1 yemek kaşığı) + havuç (1 tatlı kaşığı)
Beşinci günün sonunda çocuğunuzda kızarma, kabarma, mukus, karın ağrısı vb belirtiler görürseniz çocuğunuzun havuca karşı alerjisi olduğu anlamına gelmektedir. Hemen havuç vermeyi kesip başka bir besin denemesi yapmanız gerekmektedir. Bu belirti 6. Günde de ortaya çıkabilirdi yeni denenen besinlerin kademeli olarak arttırmak bu yüzden önemlidir.
Besin alerjilerini 9. Aya eleye eleye gitmek çocuğun alerjilerinin bilinmesi açısından çok daha kolay bir yol olacaktır.