USD35,33
%-0.01
EURO36,49
%0.01
GBP43,58
%-0.33
BIST10.000,72
%1.11
GR. ALTIN3.038,11
%0.39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Kadın Haberleri
  3. Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler
Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya’ya bir canlı getirmek en mükemmel mucizelerden biridir. Özellikle bir kadın için bu deneyimi hem duygusal hem de fiziksel olarak yaşamak inanılmazdır. Hamile kalmadan önce, sorumluluğu bize ait olan bir canlıya olumlu ya da olumsuz olarak etkide bulunuruz. Çünkü bir bebek annesinin yediği yemekten tutunda önüne ani bir kedi çıkmasıyla bile artan adrenalinden etkilenmektedir. Peki biz buna ne kadar hazırız? Bebeklerin annelerinin haz almadığı insanları sevmemesi, onların yanında huzursuzlanmaları sizce de ne kadar bağlantılı olduğumuzu bize göstermiyor mu?

Gebelikten Önce Neler Yapılmalı?

Fiziki Muayene

Öncelikle hamilelik doğal bir süreç olsa da hamilelikte fiziki muayene kontrolü olmalıdır. Annenin sağlık durumu, ailelerin tıbbi geçmişi ve genetik faktörler test edilmelidir. Anne adayının kilosundan tutunda, nabzı, solunum hızı ve kan basıncı duruma göre değerlendirilmektedir. Muayenede kızamıkçık ve su çiçeği dahil olmak üzere geçmişte olup olmadığınız aşılar tespit edilir. Hamilelik sırasında bu hastalıklardan birine yakalanmak düşük veya kusurlu doğuma sebep olabilir. Ayrıca diş ve pelvik organların sağlığı da kontrol edilip gerekli taramalar yapılmalıdır.

Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler
Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler

Ovülasyon Takibi Yapılması

Düzenli ve düzensiz adet dönemi yaşayan bütün kadınların kendilerine has yumurtlama döngüleri vardır. Yumurtlama takibi yapmak hamile kalmanızı kolaylaştıracaktır. Doğurganlık dönemi adetinizin ilk günü baz alınarak 14. güne denk gelen gündür. Doğurganlık 10. ve 15. günler arasında devam eder. Gebelik olasılığının yüksek olduğu bu tarihler arasında haftada en az iki veya üç kez cinsel ilişkiye girmeniz hamile kalma ihtimalinizi arttıracaktır. Tabi ki bu günlerin dışında da hamilelik olabilir. Yumurtlamadan 1-2 gün önce hamile kalma olasılığı daha yüksektir.

Folik Asit Ve İyot Takviyesi

Folik asit hamileliğin ilk üç ayında kullanılır. Fakat hamile kalmadan öncede doktor kontrolünde 400 miligram takviyesi alınabilir. Fetüsün gelişiminde ve omuriliğin normal şekilde oluşmasını sağlar. İyot takviyesi ise sağlıklı beyin gelişimi açısından önemlidir.

Alkol Ve Sigara Kullanımı

Alkol , tütün ürünleri ve uyuşturucu maddeler, sperm miktarını ve kalitesini etkilediğinden dolayı hamile kalmayı zorlaştırabilir. Annenin yanı sıra babanın da bu maddeleri kullanmayı bırakması faydalı olabilir. Hamilelikten önce sigaranın bırakılması anneyi ve bebeği çeşitli sağlık sorunlarından kurtarır. Düşük yaşanması ve erken doğum riskini azaltabilir. Gebe kalmaya çalışırken alkol kullanmak doğurganlığı ve hormon seviyelerini etkileyip, adet döngüsünü ve yumurtlamayı etkileyebilir.

Beslenme Alışkanlıkları Ve Kilo

 Hamile kalmayı planlayan kişilerin, sağlıklı bir vücut ağırlığı elde etmesi ve bunu koruması gerekir. Bunun için tek bir düzende beslenme yerine daha çeşitli ve zengin içerikli besinler tüketilmesi önerilir. Hayatımızdan yapay tatlandırıcı ve kafeini uzaklaştırmalıyız. Bunun yerine daha çok tahıl, sebze, meyve, süt ürünleri ve et çeşitleri tüketmeliyiz. Gebelik sırasında kilo vermek çok sağlıklı bir aktivite değildir. Bu nedenle ideal kilonuza hamilelikten önce ulaşmalısınız.

Psikolojik Destek

 Hamile kalmadan önce gerçekten bir bebek sahibi olmak isteyip istemediğinize karar verin. Hayatınızın tamamen değişeceği ve bu dönemde ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Onlarla konuşmak ve tecrübelerinden yararlanmak size avantaj sağlayacaktır. Geçmişte yaşamış olduğunuz psikolojik depresyon sorunları varsa hamilelikten önce bir uzmanla konuşmanız bu süreci daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

Fiziksel Aktivite

Hamile kalmadan önce ve sonrasında yapılan fiziksel aktiviteler doğumdan sonraki hayatınız için ve vücudunuzun toparlanması için gereklidir. Özellikle hareketsiz bir yaşamı olan kişiler yarımşar saatlik bir yürüyüş yada yoga, pilates gibi aktivitelerle vücutlarını rahatlatabilirler. Bu hamilelik dönemini daha dingin geçirmenize fayda sağlayacaktır.

Bebek Sahibi Olmadan Önce Yapılması Gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.