Bakan Fidan’ın Ayar Verdiği Antony Blinken ABD’den de Azarı İşitti!

antony-blinken.webp

Bu ziyaretlerin başında Türkiye’ye gelişi özellikle dikkat çekiciydi. Türkiye’ye inişinde hiçbir üst düzey yetkili tarafından karşılanmaması, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında yaşadığı gerginlikler, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ı eleştiri oklarının hedefi haline getirdi. Konuya yönelik daha fazlka ayrıntı geliyor.

Blinken’ın Orta Doğu’yu kapsayan diplomatik gezisi, ABD basını tarafından “utanç verici bir başarısızlık” olarak yorumlandı. The Nation adlı ABD’li medya kuruluşu, Blinken’ın gezisini eleştiren bir makale yayımladı. Başlıkta “Hafta Sonu Biden’ın Orta Doğu Politikası Çöktü” ifadesine yer verilirken, Blinken’ın durumunun oldukça kötü olduğu vurgulandı. Makalede, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’deki olaylara karşı İsrail’e yeşil ışık yakmasının, Orta Doğu politikasının bir reddedilme anlamına geldiği belirtildi.

Blinken’ın İsrail ziyaretinde de yaşanan gelişmeler eleştirilerin odağında yer aldı. Blinken, 14 milyon dolarlık askeri yardım paketiyle İsrail’e giderken, insani bir duraklama talebinde bulundu. Ancak ABD’nin bu çelişkili adımları, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından ateşkes teklifinin reddedilmesiyle sonuçlandı.

Netanyahu’nun saldırıların durmasının ardından İsrail’de siyasi bir kriz yaşadığı, aynı zamanda ABD’den beklediği desteği alamadığı iddiaları gündeme geldi. Blinken’ın diğer ziyaretlerinin de olumsuz sonuçlandığı ve Ankara’ya geldiğinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedildiği konuşulan konular arasında yer aldı.

Exit mobile version