USD35,48
%0.01
EURO36,59
%-0.01
GBP43,42
%0.18
BIST9.708,95
%-0.07
GR. ALTIN3.066,37
%0.43
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Avrupa’daki Yengeç İstilası Türkiye’ye mi Geliyor? Görüntüler Dehşet Saçtı!

Avrupa’daki Yengeç İstilası Türkiye’ye mi Geliyor? Görüntüler Dehşet Saçtı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’nın pek çok ülkesinde ekosistemlere ciddi tehdit oluşturan kıllı yengeç istilası, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) en zararlı 100 yayılmacı türünden biri olarak sınıflandırılmıştır. AB’ye üye 27 ülkeden 18’inde bu yengeçler, ekosistem dengesine yönelik ciddi bir risk oluşturmakta. Avrupa’daki bilim insanları, kıllı yengeçlerin nehirlerde besin zincirini bozduğunu, kerevit vebasını yaydığını ve kıyılarda erozyonu artırdığını belirtmektedir.

Bu istilacı tür, çok çeşitli besin kaynaklarına adapte olabilir ve karada, tatlı suda ve tuzlu suda yaşayabilir. Dişi kıllı yengeçler, tek bir seferde 250 bin ila 1 milyon yumurta üretebilme özelliğine sahiptir. Bu durum, popülasyonlarını hızla artırma potansiyelini artırır.

Yaşanan artış ve yumurta üretme sayısı ile ilgili endişeler giderek artarken Türkiye’de de böyle bir yengeç istilasının yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu haline geldi. 

Yengeçlere Kurulan Tuzaklar Toplu İmha İçin Tercih Ediliyor

Bilim insanları, istilacı yengeçlerin AB ülkelerinde yılda 12 milyar euro zarara neden olduğu ekonomik etkileri azaltmak için çeşitli yöntemler araştırmaktadır. Bu kapsamda, Belçikalı araştırmacılar tarafından geliştirilen tuzaklar, şu ana kadar en etkili çözüm olarak öne çıkmaktadır. Anvers Üniversitesi ve Flaman Çevre Ajansı tarafından geliştirilen tuzaklar, metal kanallarla nehirlerde kurulur ve yengeçlerin içine düşmesini sağlar. Yengeçler, bu tuzaklara düştüklerinde mekanizmaya bağlı bir boru sisteminden geçmeye çalışırken kafeslere hapsolur ve toplu olarak imha edilir. 

Yengeç İstilası Tuzaklarında Birçok Yöntem Çaresiz!

Belçika’da 2018’den beri kullanılan bu yöntemle yaklaşık 3 milyon istilacı yengeç yakalanmıştır. Ancak, bu yengeçlerin nasıl öldürüleceği konusunda farklı yaklaşımlar mevcuttur. Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü’nden Björn Suckow’a göre, Belçika’da yengeçler dondurularak imha edilmektedir. Almanya’da ise yasal düzenlemelere göre yengeçler kaynatılarak veya elektrik akımı uygulanarak öldürülmektedir.

Bu bilgiler ışığında, istilacı yengeç sorununa karşı geliştirilen tuzaklar gibi çözümler, ekosistemlerin ve ekonomilerin korunması için önemli adımlar olarak görülmektedir. Ancak, doğal yaşamın korunması ve istilacı türlerin kontrol altına alınması konusundaki çalışmaların sürekli olarak devam etmesi gerekmektedir.

Avrupa’daki Yengeç İstilası Türkiye’ye mi Geliyor? Görüntüler Dehşet Saçtı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.