Sermaye Piyasası Kurulu, son dönemlerde usulsüzlük yapan firmaların veya yatırımcıların zarara uğramasına neden olan olumsuz karar alanlar ceza üstüne ceza vermeye devam ediyor. SPK tarafından hedef alınan son firma ise ASTOR oldu. 19 Temmuz tarihi itibariyle açıklanan kararlarda, Astor Enerji’nin de yer aldığı listede ceza alan firmalar belirtildi. Bu karara her ne kadar itiraz edilmiş olsa da SPK kararından geri dönmeyecek gibi duruyor.

Yayımlanan 2024 33 numaralı bültene dahil olan konulu açıklamada ASTOR şirketinin denetim kurulundan görevli olan bireylerin incelenmesine karar verildi. Yapılan incelemeler sonrasında ise denetim kurulu üyelerinde belirli usulsüzlüklerin bulunduğu saptandı. Serbest sermaye piyasası üzerinde araştırmalar devam ediyor olsa da büyük bir yaptırım ile karşılaşılacağı belirtiliyor.

Evlilik Hayali Gerçek Oluyor! Gençlere 150 Bin Lira Kredi Desteği Şartları Belli Oldu! Evlilik Hayali Gerçek Oluyor! Gençlere 150 Bin Lira Kredi Desteği Şartları Belli Oldu!

ASTOR Enerji Verilen Cezaları Onadı

Salih Tuncer Mutlucan ve Özgür Ulupınar ismindeki iki denetim üyesine şirket paylarından yapılan ilk halka arz sonrasında büyük oranda aykırı harekette bulundukları belirtiliyor. Pay Tebliği’ne aykırı hareket eden bu kişilerin halka arz üzerinden haksız kazanç elde etmek amacıyla belirli bölgelerde yatırım yaparak kazanç elde ettikleri görülüyor.

Konu ile ilgili yürütülen dosyada takip edilen kişilerin farklı banka hesapları ile arz talep durumlarında diğer yatırımcıların önüne geçerek daha fazla pay aldıkları ve daha fazla yatırım yaparak yüksek miktarda gelir elde ettikleri söyleniyor.

ASTOR Enerji’ye Ceza Kapıda

Yapılan araştırmalarla tamamen haksız durumda olan ASTOR Enerji ve çalışanları ise büyük cezalar ile karşı karşıya kalıyor. Kişilere idari olarak uygulanan para cezasının üstüne şirkete de aykırı davranışlar nedeniyle idari para cezası uygulanması öngörülüyor.

Tahkim kurulunda ise bir sonraki mahkemeye taşınarak daha fazla yaptırım uygulanması yönünde iddialar bulunuyor. İçsel bilgilere erişim konusunda müdür yardımcısı konumunda yer alan Uğur Gökçe hakkında da suç duyurusunda bulunan SPK kamuya açıklama yapılmaması nedeniyle de ceza uygulamasına gidilmesine karar veriyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR