Aşırı terleme, hiperhidroz olarak da bilinir, avuç içlerini, ayakları, koltuk altlarını, yüzü ve boynu etkileyebilir, Nedenine bağlı olarak, el titremesi, ateş ve ishal gibi diğer semptomlarla ortaya çıkabilir.Daha ciddi vakalarda, tüberküloz ve hatta kanser gibi daha ciddi bir sağlık durumunun habercisi olabilir. Aşırı terleme sıklıkla meydana geliyorsa veya diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkıyorsa, değerlendirme için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Durumun nedenini belirlemek, kaygıyı azaltma yöntemleri, ilaç ve hatta cerrahiyi içerebilecek en uygun tedaviyi yönlendirmek için esastır.

Aşırı Terlemenin Nedenleri Nelerdir?

Gece Terleme Nedenleri

Aşırı terlemenin başlıca nedenleri şunlardır:

1. Yoğun duygular

Stres, korku veya acı gibi yoğun duygular, aşırı terlemeye yol açan hormonların üretimini uyarabilir. Terlemeyle birlikte kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma ve göz bebeklerinin büyümesi gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız? Proteğin Kaçağı Neden Olur? Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

Ne yapmalı:  Yoğun duygulardan kaynaklanan aşırı terleme genellikle bir sorun olarak değerlendirilmez ve buna neden olan durum ortadan kalktıkça azalma eğilimindedir.

2. Kaygı

Aşırı terleme, anksiyete yaşarken nispeten yaygın bir bulgudur. Bu durumlarda, vücutta titreme, huzursuzluk hissi ve konsantre olma veya uyuma zorluğu gibi diğer semptomlar da ortaya çıkabilir.

Ne yapmalı: Kaygı yaşarken, rahatlamanın ve dikkatinizi dağıtmanın yollarını aramak önemlidir. Hafif kaygı genellikle örneğin rahatlama teknikleri veya düzenli egzersizle yönetilebilir. Daha orta veya şiddetli kaygı psikoterapi ve daha hedefli başa çıkma stratejileri öğrenerek yönetilebilir.

3. Alkol yoksunluğu

Sık ve aşırı alkol alımı, vücut alkole özlem duymaya başladığında yoksunluk belirtilerine yol açabilir. Yoksunluk belirtilerinden biri, genellikle içtikten sonraki 24 saat içinde ortaya çıkan aşırı terlemedir. Vücut titremeleri, kaygı, uyku güçlüğü ve kalp çarpıntısı gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Ne yapmalı: Aşırı terleme, alkol tüketimini azalttıktan veya bıraktıktan bir hafta sonra iyileşme eğiliminde olur. Bağımlılıktan şüphelenilmesi durumunda, yeterli değerlendirme ve rehberlik için bir psikiyatristten yardım alınabilir.

4. Menopoz

Menopozun neden olduğu aşırı terleme genellikle geceleri meydana gelir ve yoğun sıcaklık hissiyle ilişkilidir. Menopoz ayrıca ruh hali değişiklikleri ve cinsel istekte azalma gibi diğer tipik semptomlara da neden olabilir.

Ne yapmalı : Menopozdan şüpheleniliyorsa, değerlendirme ve gerektiğinde tedavi için bir jinekoloğa danışmak önemlidir. Bazı semptomlar hormon replasman tedavisi ve menopoz için diğer doğal ilaçlarla yönetilebilir .

5. Hipertiroidizm

Hipertiroidizm genellikle yüksek tiroid hormon seviyelerine yol açan anormal tiroid işlevinden kaynaklanır. Hipertiroidizmin belirtileri arasında aşırı terleme, iştah artışı, vücut titremeleri ve ishal yer alabilir.

Ne yapmalı:  Hipertiroidizmden şüpheleniyorsanız değerlendirme için bir endokrinolog veya pratisyen hekime danışmanız önemlidir. Burada uzman altta yatan nedeni belirleyecek ve gerektiği şekilde tedaviye başlayacaktır. Tedavi beta bloker ilaçların kullanımı, iyot tedavisi veya hatta tiroidektomiyi içerebilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR