Türkiye’nin özel sektörü yurt dışından aldığı kredi borcunu bir rekora taşıyarak 2023 yılsonuna göre tam 15 milyar dolar artırdı. Peki bu dev artış ne anlama geliyor? Ekonomi nasıl şekillenecek? Borçlanma hızının bu kadar artmasının ardında hangi faktörler var? Özel sektör bu kadar yüksek borçlanmayla neyi hedefliyor? İşte detaylar…
Özel sektör 2023 yılının sonuna kıyasla yurt dışından aldığı kredi borcunu büyük bir hızla artırarak yeni bir rekora imza attı. Ekim ayı itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yılı sonuna göre 15 milyar dolar kadar bir artış göstererek 1777’e yükseldi. Bu gelişme borçlanmanın artmasının çeşitli sebeplerle iş dünyasında daha sık görüldüğünü gösteriyor. Özellikle uzun vadeli kredi borçlarının artışı ekonominin geleceğe dönük yatırım taleplerini karşılamak için kredilere yöneldiğini işaret ediyor.
Ekim Sonu Raporu Yayınlandı
Ekim sonu itibarıyla uzun vadeli kredi borcu geçen yılın sonuna göre 9,3 artışla 162,8 milyar dolara çıkarken kısa vadeli kredi borcu ise 5,7 milyar dolar artarak 14,8 milyar dolara yükseldi. Bu artış finansal yükümlülüklerin daha fazla döviz cinsinden üstlenildiğini ve şirketlerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarına da daha fazla başvurduklarını gösteriyor. Uzun vadeli borçlanmalarda bankalar tahvil ihracından daha fazla pay alırken, bankacılık dışı finansal kuruluşlar ise kredi biçiminde borçlanmalarını azalttılar.
Özel sektörün yurt dışından borçlanma biçiminde de dikkat çekici değişiklikler var. Bankalar kredi biçimindeki borçlanmalarını 1 milyar dolar kadar artırırken tahvil ihracı yoluyla borçlanan sektörler ise 3,8 milyar dolarlık bir artış kaydetti. Bu durum şirketlerin uzun vadeli yatırımlarını ve finansman gereksinimlerini daha sağlam temeller üzerine inşa etmeye çalıştıklarını gösteriyor.
Borçlu Dağılımı Nasıl?
Borçlular arasında yapılan dağılım da oldukça ilginç. Özel sektörün uzun vadeli kredi borcu özel alacaklılara olan borç ile önemli bir artış gösterdi. Bu borç, 3,7 milyar dolar daha artarak 108,9 milyar dolara çıktı. Kısa vadeli kredi borçlarında ise özel alacaklılara olan borç, 4,7 milyar dolar kadar artış gösterdi ve 12,5 milyar dolara ulaşarak kısa vadeli finansman ihtiyacının arttığını net bir şekilde ortaya koydu.