Aracınızın Aksının Tamir Edilmesi Gerektiğini Gösteren İşaretler

aks-tamir.jpg

Akslar enerjiyi doğrudan motordan, torku ise onu döndüren şanzımandan alır. Bu nedenle, bir arabanın aksının kötü olduğuna dair işaretler sürüş sırasında kolayca fark edilir. Aksın herhangi bir nedenden dolayı arızalanması, arabanın hareketinde önemli engeller oluşturabilir. Bu yazımızda araba aksı tamirini bildiren bazı semptomları sizler için derledik.

Araç Aksı Onarımı Gerektiren Belirtiler

Aks, lastiklerin dönmesinden ve aracın dengelenmesinden sorumlu bir şafttır. Motordan alınan gücü düzenler. Bir arabanın merkezi dış çerçevesiyle birleştiğinden daha fazla hasara eğilimlidir. Kırık araba aksı hasarının yoğunluğu değişiklik göstermektedir; bu sadece bir çatlak veya tam bir bükülme olabilir. Sizi araba aksı onarımı konusunda uyaran belirtilere göz atın.

YAĞ SIZINTISI

Sızıntı yapan yağ, aksınızın onarılması gerektiğini gösterir. Yan tekerlekten veya lastiğin iç kısmından sızan ekstra yağ, aks körüğünün sızdırdığını gösterir. Yağ sızıntısı ciddi bir sorun teşkil etmese de endişe verici bir sestir. Sızıntı yapan bu yağ, kir ve kalıntıları birikerek aksın işlevselliğini azaltabilir. Ayrıca sızıntının lastiğe ulaşması disk frenlerin verimliliğini etkileyebilir .

EKSTRA TİTREŞİMLER

Bükülmüş araba aksları nedeniyle olağandışı veya aşırı titreşimler de ortaya çıkabilir. Bu titreşimler özellikle araç hız hız tümseğinden veya beklenmeyen çukurlardan geçtiğinde fark edilebilir. Bu titreşimlere , dönüş, hızlanma veya yavaşlama sırasında gürleme sesleri, lastik ve hatta direksiyon simidinin sallanması eşlik eder . Bu durumda aracınızı yavaş sürebilirsiniz ancak aksı sabitlemek için mümkün olan en kısa sürede profesyonel yardıma ihtiyacınız olacaktır. 

YÜKSEK SESLER

Her zaman araba aksının bükülmesi söz konusu değildir, bazen mafsal aşınır veya paslanma nedeniyle kırılır ve gürültülü seslere neden olur . Arabanızı vitese takarken zorlukla karşılaştığınızda genelde bu sesleri duyarsınız. Onun dışında arabanızı basitçe çevirmekte zorluk çekmenizin yanı sıra dönüşlerde yüksek sesli bir tıkırtı sesi de duyabilirsiniz..

HAREKET SORUNLARI

Hareketlilik sorunları genellikle bir arabanın aksının kırıldığı veya kötü şekilde hasar gördüğü aşırı koşullarda ortaya çıkar. Bu belirti genellikle motorunuzu çalıştırdığınızda, vites değiştirdiğinizde ve araçta hiçbir hareket olmadığında görülür. Böyle bir durumda ne arabanız hareket eder, ne de lastikleriniz doğru şekilde döner. Arabayı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz ve aksı değiştirmeniz gerekebilir .

Aks Hasarına Ne Yol Açar?

Akslar otomobil yapısının hayati bir parçasıdır, dayanıklı ve güçlüdürler. Ancak altta bulunurlar ve birçok nedenden dolayı hasar görebilirler. Pek çok şey araba aksı sorunlarına neden olabilir; bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

Hız Tümsekleri:  Bunlar, aracı belirli bir noktada durdurmak veya yavaşlatmak için yapılmıştır. Eğer aracınız daha alçaksa bu çarpmalar doğrudan aracınıza gelerek aksa zarar verebilir.

Kazalar: Aracın arka veya ön tarafından gelebilecek herhangi bir doğrudan darbe, aksı olumsuz yönde etkileyebilir. Çarpma doğrudan olmasa da akslara zarar verebilecek bir basınç oluşur.

Paslanma: Pas veya aşınmış metal, aksların dayanıklılığına ve basınç taşıma kabiliyetine ciddi zararlar verebilir.

Exit mobile version