Radyatör, aracın sıcaklığının izlenmesine, düzenlenmesine ve aşırı ısınmanın önlenmesine yardımcı olur. Radyatör, aracınızın motor soğutma sisteminin, fan, termostat ve soğutucunun motor içerisinden geçerek fazla ısıyı absorbe etmesini sağlayan hortumların yanı sıra ana bileşenidir. Diğer bileşenlerde olduğu gibi, daha büyük hasarları önlemek ve radyatörün uzun ömürlü olmasını sağlamak için zamanında bakım yapılması önemlidir. Kir ve mineral birikiminden kurtulmak için motor soğutma sıvısının yıkanması gerekir. Araç bakımını zamanında planlamak sizi stresten ve paradan kurtarabilir ve hatta aracınızın ömrünü uzatabilir. Radyatörünüzü nasıl temizleyeceğiniz konusunda hiçbir fikriniz yoksa, burada sizin için bir kılavuz var.

Araba Radyatörü Yıkama Kılavuzu

1.   RADYATÖRÜN YERİNİ BULUN

Kaputun altında fanın yanında bulunan metalden yapılmış düz ve kanatlı parça radyatördür. Şimdi, radyatöre giden borunun üst kısmındaki "radyatör soğutucusu" olarak etiketlenen yuvarlak kapağı bulun. Temizleme sıvılarını ve yeni soğutma sıvısını ekleyeceğiniz yer burasıdır. Ayrıca fanın sürekli çalıştığını fark ederseniz bu, radyatör fanınızın arızalı olduğu anlamına gelir .

2.   KOVAYI VEYA KABI YERLEŞTİRİN

Radyatörün alt kısmındaki tahliye vanasının altına bir damlama kabı yerleştirin. Kabınız yoksa endişelenmeyin; bu gibi durumlarda en az 5 litre sıvı alacak bir kova da işe yarayacaktır.

3.   BOŞALTMA İŞLEMİNİ YAPIN

Daha sonra radyatörün altındaki vanayı açın ve eski soğutma suyunun akmasını sağlayın.

İkinci El Araç Almak İsteyenler İçin Tüyolar! İkinci El Araç Almak İsteyenler İçin Tüyolar!

4.   DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE İMHA EDİN

Tahliye vanasını kapatın ve kovadaki tüm sıvıyı sıkı kapaklı bir kaba güvenli bir şekilde dökün. Son olarak atıkları mümkün olan en kısa sürede imha edin. İmha edene kadar bu sıvıyı çocuklardan ve hayvanlardan uzak tutun.

5.   TEMİZLEYİN

Şimdi radyatör yıkama solüsyonu veya araç soğutma sistemi temizleyicisi ile temizlemenin zamanı geldi. Temizleme karışımını doldurma deliğine yavaşça dökmek için bir huni kullanın ve 5 dakika bekletin. Karışımın radyatörden motora ve geri akmasını sağlamak için arabanızı çalıştırın ve motoru yaklaşık 15 dakika açık tutun.

6.   TEKRAR BOŞALTIN

Motoru kapatın ve tahliye kapağını dikkatlice açarak çözeltinin akmasını sağlayın. Daha sonra tıpkı diğer atık sıvıya yaptığınız gibi dikkatlice imha edin. Radyatörü temiz, mineralsiz suyla doldurun ve arabanızı çalıştırın. Birkaç dakika rölantide bırakın, ardından kapatın ve son olarak suyun tahliye vanasından akmasını sağlayın.

7.   YENİ SOĞUTMA SIVISI EKLEYİN

Radyatörü yıkamanız bittiğine göre yeni soğutma sıvısını radyatöre koymanın zamanı geldi. Aracınızın soğutma sisteminin tam dolum hacminin ne kadar olduğunu öğrendikten sonra yeni sıvıyla doldurun.

Editör: Şahsüver ÇITIR