Anne karnındaki fetüsün 20-24 hafta sonunda ölmesiyle “ölü doğum” meydana gelir. Bu sonuç “bebek neden öldü” sorusunu da beraberinde getirir. Bu sorunun cevabı için bir dizi olasılığın araştırılması gerekir.

Genel Olasılıklar Nelerdir?

Anne Karnında Bebek Ölümleri

  1. Plasenta ve kordon problemleri,
  2. Preeklampsi,
  3. Lupus,
  4. Pıhtılaşma riski,
  5. Annenin yaşam tarzı,
  6. Travmalar,
  7. Enfeksiyonlar.

Anne Karnında Bebek Ölümlerine Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

1-     Plasanta Ve Kordon Problemleri; Plasanta, hamilelikte anne adayının tüm karnını kaplayan, bebeğin dolaşım ve solunum ihtiyaçlarını sağlayan hayati bir yapıdır. Plasanta ve kordon bağı, bebeğin sağlıklı gelişimi için büyük önem taşıyan iki organdır. Bu organlarda meydana gelen herhangi bir sorun, bebeğin gelişimini engelleyerek anne karnındaki bebeğin hayatını kaybetmesine neden olan önemli bir sebeptir. Hamileliğin erken dönemlerinde fetüsün yaşamını yitirmesine sebep olan, plasanta ve kordon problemleridir.

2-     Preeklampsi: Hamileliğin son evrelerinde annedeki yüksek tansiyon problemlerinin sebep olduğu bebek ölümlerinin diğer nedenidir. Bazı hamileliklerde anne adayında aşırı şişmeler olur. Bu ve tansiyon problemlerine bağlı olarak plasantada yırtıklar oluşabilir. Bebeğin gelişimi için büyük önem taşıyan plasantanın hasar görmesi bebek ölümüne sebep olabilir.

3-     Lupus: Lupus (vücutta birçok organı birden etkileyen bir romatizma hastalığıdır. Hastanın bağışıklık sisteminin hatalı çalışması sonucu, vücut kendi hücrelerini yabancı madde olarak algılar) vücudun en önemli yapı taşlarından biri olan “kollojen”in bağışıklık sisteminin saldırısına uğramasıyla oluşan lupus, halk arasında  “kelebek hastalığı” olarak bilinir. Böyle bir tıbbi öyküsü olan kişilerin hamilelik öncesi ve hamilelik sürecince doktor kontrolünde olması gerekir.

4-     Pıhtılaşma Riski: Bu risk, bebeğin anne karnında ölmesine sebep olan nedenler arasındadır.

Vajinal Kaşıntı Neden Olur? Çözümü ve Tedavi Süreci Vajinal Kaşıntı Neden Olur? Çözümü ve Tedavi Süreci

5-     Yaşam Tarzı: Anne karnında bebeklerin beslenmesi tamamen annenin aldığı besin maddelerine bağımlıdır. Anne adayının sigara, uyuşturucu ya da alkol tüketimi bebeği doğrudan etkiler. Annenin özellikle hamilelik süresince dengeli beslenmesi, vitamin ve mineral açısından zengin içerikli sebze ve meyve tüketmesi önerilir. Ayrıca stresten uzak, sevgi ve anlayışlı bir ortamda bebeğini beklemesi sağlanmalıdır.

6-     Enfeksiyon: Özellikle 24.- 27. (anne karnındaki 27 haftalık bebek, ortalama 6 ay 9 günlüktür) tür. Annenin bu dönemde geçirdiği enfeksiyon hastalıkları bebek açısından büyük risk taşır. Uçuklar, sıtma ve kızamık gibi hastalıklar cenin ölümlerinin sebepleri arasındadır. Vücuttaki enfeksiyon ve vajinal bakteriler çok ciddi tedavi gerektiren durumlardır. Rahim içine yayılan enfeksiyonlar, bebek için ölümcül sebep bir olabilir.

7-     Travmalar: Ani üzücü olaylar, trafik kazaları ve bunun gibi travmatik durumlar da anne karnında bebek ölümlerine sebep olabilir