Her gün binlerce kişinin kargosunu dağıtan ve dünyanın dört bir yanına gönderim yapan şirket, uzun yıllardır otonom sistemlerle teslimat yapmak için çalışmalarını sürdürüyordu. Pilot bölgelerde Amazon Prime Air adında bir proje yürüten şirket, belirli bir ağırlığın altındaki teslimatları drone ile alıcının bahçesine bırakıyordu. Şimdi bu projeyi daha da genişletmek için Amerika Federal Havacılık Dairesinden BVLOS adında bir izin almayı başardı.

Gökyüzünde Uçan Onlarca Drone Hayal Edin

Alınan yeni izinle Amazon, projesini geliştirirken farklı ülkelere de yaymaya başlayacak. İlk olarak İngiltere ve İtalya’da drone ile taşıma faaliyetlerine başlayacak şirket zamanla bütün Avrupa’ya bu hizmeti yayabilir. Taşıma işlerinde şirketin MK30 adındaki 6 pervaneli teslimat için özel tasarlanmış droneları kullanması bekleniyor.

Hava koşullarına direnme konusunda oldukça başarılı olan bu dronelar hafif ve sessizler. Bir yere takılmamaları veya insanlara zarar vermemeleri için üzerinde birçok güvenlik sensörü yer alıyor. Amazonun bir önceki robotu olan MK27-2’nin halefi olan bu drone çok daha gelişmiş özelliklere sahip.

 Kargoların insansız sistemler ile taşınması ilk bakışta oldukça yararlı görünüyor. Bu sayede ufak kargolar çok daha hızlı şekilde alıcıya ulaştırılabilir. Karbon ayak izi araçla taşımaya göre daha düşük olacaktır. Firmanın taşıma maliyetleri de oldukça düşecektir. Ama hala çözülmesi gereken birçok sorun var.

Ticaret ve MEB'den Fahiş Fiyatlara Darbe: Denetimler Başladı! Ticaret ve MEB'den Fahiş Fiyatlara Darbe: Denetimler Başladı!

Bunların başında kargoların güvenliğinin sağlanması geliyor. Teslimat bölgesine gelirken alçalan droneları kötü niyetli kişiler vurup düşürebilir. Hem kargoyu hem de drone ’un parçalarını çalarak firmanın işini oldukça zorlaştırabilir. Ya da hackerler droneları alıcının bulunduğu alana değilde başka bir yere inmeye zorlayarak teslimat trafiğine müdahale edebilirler.

Ayrıca drone taşımacılığı genelde bahçeli evlere yapılabiliyor. Çünkü aracın güvenli şekilde iniş yapması için belirli bir alan lazım. Apartman dairelerinde oturanlara bu araçlar nasıl hizmet verecek hala meçhul. 

Editör: Şahsüver ÇITIR