Adıyaman zengin bir tarihe sahip en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Tarihi birikime sahip olan Adıyaman 16 adet tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla Adıyaman tüm doğu illeri arasından görülmesi gereken yerler olarak bir adım öne çıkıyor. Adıyaman gezilecek yerler farklı kültürleri öğrenmek isteyen kişilerin sürekli olarak araştırdıkları konudur.

Doğum Kontrolü Erkekler İçin De Gerekli! Doğum Kontrolü Erkekler İçin De Gerekli!

Adıyaman toplamda 8 adet ilçesi olan bir ilimizdir. Güneydoğu Anadolu’nun sınırları arasında kalan Adıyaman Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa illeri ile komşudur. Tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Adıyaman’ın eski biline ismi Vadi-i Leman’dır.  

Adıyaman Kahta Kalesi

Adıyaman Kahta Kalesi

Adıyaman’ın en bilindik ve en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Kahta Kalesi Kommegene Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Fakat zaman içerinde bu kale Memlükler tarafından restore edilmiştir. Kimi kişiler tarafından ismi Yeni Kale olarak bilinmiş olsa da Adıyaman’ın eskileri Kahta Kalesi olarak adlandırmaktadır.

Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti

Perre Antik Kent Roma çeşmesiyle ve 200’ü geçkin kaya mezarlarıyla turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır. 2010 yılından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restore çalışmalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini daha fazla çekmektedir.

Perre Adıyaman’ın önemli yerlerinden birisidir. Örenli mahallesinde bulunur. Kommegene ülkesinin en büyük şehirlerindendir. Şehir birçok tahribata uğrasa da yine de Adıyaman gezilecek yerler denilince ilk sıralarda yer almaktadır.

Bu antik kent Bizans döneminde de varlığını ve önemini sürdürmüştür. Antik kentte en çok dikkat çeken tarihi kalıntılar Kaya Mezarlarıdır. Burası Adıyaman merkeze 5 km uzaklıktadır.

Gümüşkaya Mağarası

Gümüşkaya Mağarası

Adıyaman merkeze 40 km uzaklıkta olan Göksu nehri kıyısında yer alan köyün batısında kalmaktadır. Bu Gümüşkaya Mağarası kayalardan oyma tüneller şeklinde bir sürü mağaralardan oluşmaktadır. Bu mağaraların M.Ö dönemlerde yapıldığı bilinmektedir.

Bu mağaralar bir zamanlar konut olarak kullanılmıştır. Mağaralarda bölmeli odalar, kuyular ve balkonlar vardır. Aynı zamanda bu mağaralara ulaşmak oldukça zordur.

Gerger Kalesi

Gerger Kalesi

Adıyaman Fırat vadisine hâkim bir tepe üzerinde yer alan Kale Roma dönemlerinde inşa edilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde kale kapıları ve surlar çok fazla kullanılır.

Editör: Şahsüver ÇITIR