Amenore iki ana kategoriye ayrılır. Primer ve sekonder. Primer genç kızın 15-16 yaşına kadar hiç adet görmemesi durumudur. Ayrıca hormonal dengesizlikler, genetik anormallikler veya üreme organlarının gelişiminde yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor. Ergenlik döneminde yaşanan durum altta yatan ciddi sağlık sorununun göstergesidir.

Kadınlar Dikkat! Erken Teşhis Çok Önemli Kadınlar Dikkat! Erken Teşhis Çok Önemli

Sekonder ise daha önce düzenli adet gören kadının, belirli süre boyunca adet görmemesi durumunu ifade ediyor. Durumun nedenleri arasında aşırı stres hızlı kilo kaybı aşırı egzersiz tiroid bozuklukları polikistik over sendromu (PCOS) gibi hormonal dengesizlikler ve kronik hastalıklar yer alıyor. Amenore adet döngüsünün durmasının ardındaki sağlık sorunlarına işaret ederek tıbbi müdahale gerektiriyor.

Amenore Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet Döneminde Toksinlerden Kaçınma

Amenore adet döngüsünün tamamen veya kısmen durması anlamına gelen sağlık sorunudur ve tedavisi amenorenin altında yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Genel olarak amenorenin tedavi edilmesi gereken durumlarda öncelikli amaç altta yatan problemi çözmektir. Ayrıca çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceği gibi gebelik emzirme veya menopoza bağlı olarak da ortaya çıkıyor. Fizyolojik durumlarda ise tedavi gerekmiyor. Ancak amenoreye neden olabilecek durumların ayrıntılı olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Öncelikle amenorenin nedeni belirlenmeli akabinde neden doğrultusunda uygun tedavi planı oluşturulmalıdır. Polikistik over sendromu (PCOS) hipotalamik disfonksiyon hipofiz bezinin problemleri ve tiroid hastalıkları gibi endokrin bozukluklar amenoreye yol açabilir.

Amenore Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kadınlarda Adet Kanaması

Rahatsızlık menstruasyonun uzun süreli durması anlamına gelir ve hormonal dengesizliklerin işareti olabilir. Fizyolojik nedenler dışında amenore polikistik over sendromu (PKOS) gibi karmaşık hormonal profillere işaret eder. PKOS kadınlarda düzensiz adet dönemlerine ve yumurtalıklar üzerinde kistler oluşmasına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde durumun uzun vadeli sağlık üzerindeki etkileri oldukça ciddidir.

Uzun süreli olması eğer altta yatan neden fizyolojik değilse çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. PKOS gibi hormonal bozukluklar, zamanla rahim kanseri riskini artırabilir. Hormonal dengesizlikler, rahim iç tabakasının anormal şekilde kalınlaşmasına neden olarak kanser riskini yükseltebilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR