1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. ABD Enflasyon Verileri Resesyon Endişelerini Alevlendiriyor, Küresel Piyasalarda Satış Dalgası!

ABD Enflasyon Verileri Resesyon Endişelerini Alevlendiriyor, Küresel Piyasalarda Satış Dalgası!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz hafta ekonomik aktivitedeki olası yavaşlamaların daha öngörülenden sert olabileceği endişeleri yatırımcıları temkinli tutum almaya yönlendirdi. Bu durum hem hisse senedi piyasalarında hem de döviz kurlarında kayıplara neden oldu. Piyasalardaki düşüş, yatırımcıların gelecekteki ekonomik görünüm konusunda daha karamsar bir perspektife sahip olmalarından kaynaklanıyor.

Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek hafta açıklayacağı faiz kararı ve ABD’de beklenen enflasyon verileri yatırımcıların dikkatini çeken önemli gelişmeler arasında yer alıyor. Bu iki olay, piyasalardaki dalgalanmanın yönünü belirlemede kritik rol oynayacak gibi görünüyor.

Analistlerin Konuyla İlgili Açıklamaları

Analistler ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı soğuma sürecine girebileceği endişelerinin yatırımcıların risk iştahını azaltmaya başladığını belirtiyor. Yani piyasaların mevcut durumu göz önüne alındığında, yatırımcıların daha temkinli yaklaşım sergilediğini görüyoruz.

Bu durum fiyatlamaların zorlaşmasına neden oluyor. ABD’de tarım dışı istihdam verileri ağustosta sadece 142 bin kişi artarak beklentilerin altında kalmışken işsizlik oranı ise yüzde 4,3’ten yüzde 4,2’ye gerilemiş durumda. Yani iş gücü piyasasında iyileşme görülse de artışın yeterli olmadığı açıkça ortada. Bunun yanında tarım dışı istihdama ilişkin haziran ve temmuz ayı verilerinde yapılan aşağı yönlü revizyonlar, durumu daha da karamsar hale getiriyor.

İstihdam Artışında Düşüş ve Kazançlarda Yükseliş

Söz konusu dönemde haftalık ortalama çalışma saatlerinin 34,3’e yükseldiğini görüyoruz. Bu durum iş gücü piyasasındaki canlılığın göstergesi olarak dikkat çekiyor. ABD Merkez Bankası’nın yakından izlediği ortalama saatlik kazanç ise yüzde 0,4 artarak 35,21 dolara ulaştı. Yani çalışanların maaşları artış gösteriyor. Piyasa beklentileri geçen ay saatlik kazancın yüzde 0,3 oranında artacağı yönündeydi. Ancak gerçekleşen rakam beklentilerin üzerinde artışı işaret ediyor.

Ancak tüm olumlu verilere rağmen iş gücü piyasasında bazı olumsuz sinyaller de alıyoruz. ABD’de ADP Araştırma Enstitüsü’nün Stanford Digital Economy Lab ile hazırladığı ağustos ayı özel sektör istihdam verileri sadece 99 bin kişilik artış göstererek Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD Enflasyon Verileri Resesyon Endişelerini Alevlendiriyor, Küresel Piyasalarda Satış Dalgası!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!