Bu kararlardan biriyle, Aydın, Kayseri, Çanakkale, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Nevşehir ve diğer bazı illerde enerji üretimi ve iletim hatları için acele kamulaştırma işlemi yapılacak. Ayrıca, Artvin’in Merkez ilçesindeki Çayağızı Mahallesi’nde bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesi hakkındaki önceki bir karar da yürürlükten kaldırıldı.
Üniversitelerde De Önemli Değişikliklere Gidildi
Samsun Üniversitesi’nde Siyasi Bilgiler Fakültesi ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi kurulurken, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Kıraat ve Mushaf Araştırmaları Enstitüsü ile Kafkas Üniversitesi’nde Sarıkamış Spor Bilimleri Fakültesi açılmasına karar verildi. Diğer taraftan, Kafkas Üniversitesi’nde Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Samsun Üniversitesi’nde İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi kapatıldı. Ayrıca, Bingöl Üniversitesi’nde Kıraat İlmi Enstitüsü’nün adı Kur’an-ı Kerim Araştırmaları ve Kıraat İlmi Enstitüsü olarak değiştirildi, Samsun Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi’nin adı da Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirildi.
Ayrıca, İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde Kuzey Marmara Özel Endüstri Bölgesi ve ASKOOP Özel Endüstri Bölgesi kuruldu. Bu bölgelerde özel endüstri faaliyetlerinin yürütülmesi planlanıyor.
Türkiye’nin Uluslararası İlişkileri De Güncellendi
Bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanunlar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye’nin Kırgızistan, Senegal, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Kamboçya ile gelir üzerinden alınan vergilerde çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olma anlaşmaları yapıldı. Bu kararlar doğrultusunda, Türkiye’de üniversite eğitimi, enerji sektörü ve uluslararası ilişkilerde önemli değişiklikler yaşanacak gibi görünüyor. Bu gelişmeler ülkenin geleceği açısından önemli etkiler doğurabilir.