USD34,35
EURO37,47
GBP44,66
BIST8.627,57
GR. ALTIN3.027,06
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Çevre Haberleri
  3. Marmara Depremi Tehdidi Büyüyor: Uzmanlardan Tsunami Uyarısı

Marmara Depremi Tehdidi Büyüyor: Uzmanlardan Tsunami Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Olası bir Marmara depremi için Türkiye’de hala yeterli önlemlerin alınmadığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun büyük bir yıkıma yol açabileceği uyarısında bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, “5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü” vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını, bu bölgenin tektonik açıdan genç ve deprem üreten bir alan olduğunu vurguladı.

Tsunami Tehlikesi ve Geçmiş Örnekler

Prof. Dr. Taymaz, “Tsunamiler, volkanik püskürmeler veya deniz tabanındaki heyelanlar sonucu oluşabilir. 2020 yılında Ege Denizi’nde meydana gelen Sisam Adası depreminin tsunami yarattığını unutmayalım” dedi. 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’ni örnek gösteren Taymaz, bu depremde Kavaklı sahilleri ile İzmit Körfezi’nde tsunami oluştuğunu belirtti. Tsunami yüksekliğinin deniz tabanı morfolojisi ve depremin büyüklüğüne bağlı olarak değiştiğini kaydeden Taymaz, “Ülkemizi tehdit eden ve en az 3 metreye kadar yükselebilecek tsunami oluşturabilecek aktif faylarımız deniz tabanında bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Marmara Bölgesi’nin şehirleşme ve sanayi açısından yoğun bir bölge olduğunu belirten Taymaz, “Güney ve kuzey yamacı Kuzey Anadolu Fayı’nın tehdit ettiği alanlardır. 6.8 büyüklüğündeki 1963 Çınarcık depremi ve ardından gelen Gölcük ve Düzce depremleri, bu riskin ne kadar gerçek olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Marmara Denizi kıyılarının riskli olduğunu vurgulayan Taymaz, “Çınarcık Havzası ve Tekirdağ açıklarındaki depremler sonucunda oluşabilecek tsunamilerin Tekirdağ ve Marmaraereğlisi sahilleri için tehlike oluşturduğunu unutmamalıyız” dedi.

Yüksek Teknoloji ile Önlem Alınmalı

Taymaz, ulusal güvenliği de ilgilendiren tsunami ve deprem riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Özellikle Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi projelerde, depremlerin yaratacağı tsunami risklerinin dikkate alındığını ifade etti. “6.5 büyüklüğündeki depremler, 1 metreden 3 metreye kadar yüksekliklerde tsunami oluşturma potansiyeline sahiptir” diyerek uyarısını yineledi.

Marmara Bölgesi’nde her 30 yılda bir büyük bir depremin meydana geldiğine dikkat çeken Taymaz, “İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı oldukça yüksek ve bu olasılığı çoktan aşmış durumdayız. Doğa bilimleri kesin tahminler yapamaz, bu nedenle gerekli hazırlıkların bir an önce yapılması şart” dedi.

Marmara Depremi Tehdidi Büyüyor: Uzmanlardan Tsunami Uyarısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir