USD34,21
EURO37,55
GBP44,93
BIST9.140,25
GR. ALTIN2.877,14
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Yeni Yılın Asgari Ücreti Ne Olacak? İlk Rakamlar Açıklandı!

Yeni Yılın Asgari Ücreti Ne Olacak? İlk Rakamlar Açıklandı!

Yeni Yılın Asgari Ücreti Ne Olacak
Yeni Yılın Asgari Ücreti Ne Olacak
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yıl sonuna doğru yaklaşırken, asgari ücrete yapılacak zam oranı kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. Enflasyon rakamlarının açıklanması ve ekonomideki gelişmeler doğrultusunda, 2024 yılı için öngörülen asgari ücret artışına dair değerlendirmeler sürüyor. Son olarak, Alman bankası Deutsche Bank da 2025 yılında asgari ücrete %25 ila %30 arasında bir zam yapılabileceğine yönelik tahminlerini açıkladı. Peki, bu tahminler ne anlama geliyor ve yıl sonu enflasyon beklentileri doğrultusunda asgari ücrette ne kadar bir artış öngörülüyor? İşte tüm detaylar…

Yılın son çeyreğine girilmesiyle birlikte milyonlarca çalışan, memur ve emeklinin merakla beklediği asgari ücret zammı gündemdeki yerini koruyor. Önceki yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle ara zam yapılmasına karar verilmişken, 2024 yılı için tek bir zam kararı alınmış durumda. Enflasyon verileri bu sürecin en önemli göstergelerinden biri olarak dikkatle izlenirken, eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranı %50 seviyesinin altına indi ve bu düşüş trendinin devam etmesi bekleniyor.

Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahmini %38 seviyesinde tutulurken, Orta Vadeli Program’da (OVP) bu oranın %41,5 seviyesine gerileyeceği belirtildi. Bunun yanı sıra, IMF, Morgan Stanley, JP Morgan ve Goldman Sachs gibi uluslararası kuruluşlar da 2024 yılına yönelik enflasyon beklentilerini sırasıyla %45, %42,4, %42,5 ve %36 olarak açıkladılar. Bu veriler ışığında, yıl sonu enflasyonunun %41,5 ile %43,14 arasında gerçekleşmesi muhtemel görülüyor.

Yıl Sonu İçin Beklenen Enflasyon Oranı ne?

Yıl sonu enflasyon tahminlerine dayanarak, asgari ücrete yapılacak zam oranı üzerinde çeşitli tahminler konuşuluyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, OVP, Merkez Bankası ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının 2024 yılı enflasyon beklentilerini açıkladığını belirterek, enflasyon oranlarının asgari ücret tespit komisyonunun masasında en önemli gösterge olarak yer alacağını ifade etti. Yılmaz, asgari ücrette %45 ile %50 arasında bir iyileştirmenin yapılmasının uygun olabileceği görüşünde.

Enflasyonun kontrol altında tutulması amacıyla bu yıl ara dönemde Çalışma Bakanlığı uhdesinde asgari ücret tespit komisyonunun toplantıya çağrılmadığını belirten Yılmaz, işçi sendikalarının her zaman olduğu gibi bu yıl da enflasyon oranının üzerinde bir iyileştirme talep edebileceğini vurguladı. Bu kapsamda, asgari ücrete yapılacak zam oranı konusunda nihai karar, enflasyon verilerinin kesinleşmesinin ardından verilecek.

Yeni Yılın Asgari Ücreti Ne Olacak? İlk Rakamlar Açıklandı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!