USD34,22
EURO37,05
GBP44,52
BIST8.654,39
GR. ALTIN3.005,81
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Gönül Yılmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. SANDWICH METODU

SANDWICH METODU

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eleştiri, hemen hemen herkes tarafından olumsuz algılanan bir kelimedir. Çünkü genelde eleştiri yapan insanlar olumsuz gördüklerini mevzu ederler. İnsan ilişkilerinde ki öfke, üzüntü, memnuniyetsizlik, eş zamanlı değişen beklenti halleri vb. Olumsuz duyguları dışa vurmanın en yıkıcı yollarından biri hangi konuda ne hissettiğinizi ve neye ihtiyacınız olduğunu şikayet diliyle anlatmak, olumsuz duygularımızı karşımızdakinin karakterinde ki bir eksiklik olarak ifade etme halimizi eleştiri olarak tarifliyoruz. Halbu ki eleştiri, bir konuyla alakalı olumlu yada olumsuz bütün düşünceleri kapsar. Bir düşüncenin eleştirilmesi, sizin eleştirildiğiniz anlamına gelmez. Çünkü siz bir düşünce değilsiniz. Eleştiriyi kişiselleştirmemeyi başardığınızda eleştiri sizin için sorun olmaktan çıkar. Sandwıch metodu herhangi bir kişiyi olumsuz manada eleştirmek istediginizde kullanabileceğiniz basit ancak etkili bir metoddur. Sandwıch metodunda;

  1. Önce olumlu bir açılış cümlesi kurulur.
  2. Sonra eleştiri yapılır.
  3. Ve iyi bir cümle ile son verilir

Örneğin; her sabah işe geç kalan bir çalışana, “senin bu sorumsuz davranışlarından bıktım. Ya işe zamanında gel, yada kovulursun” dediğinizde belki kişinin bundan sonra işe zamanında gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak verimli çalışmasını sağlamadığınız kesindir. Bununla birlikte sandwıch metoduyla eleştiri yaptığınızda ise zamanında gelmesini sağladığınız gibi verimli çalışmasını da sağlayabilirsiniz.

Şimdi aynı olaya bir de sandwıch metoduyla bakalım. Eleştirilmiz söyle olacak; “Senin bu kurumda çalışmaya başladığından beri kuruma sağladığın ek gelir ve oluşturduğun ekip ruhu motivasyonumuzu arttırıyor. Bununla birlikte sabahları mesaiye daha erken gelmen diğer personeller açısından örnek teşkil edeceğinden dolayı daha dikkatli olmanı istiyorum. Performansın her geçen gün bizi daha da mutlu ediyor.” Böyle bir eleştirinin akabinde kişi savunmaya geçmeyecek hatta daha dikkatli olacağını söyleyecektir. Ancak birinci söylemde muhtemelen bir savunma yapacaktır. Sandwıch metodunda geçen bununla birlikte ifadesi çok önem arz eder. Bu iki kelimenin yerine ama kelimesi kullanılırsa eleştiri bütün etkisini kaybedecektir. Çünkü ama kelimesi kendinden kendinden önce söylenenlerin realite olmadığını, formalite icabı seni kırmamak için söyledim imajını yaratır. Şu cümleye dikkat edin “Ameliyat çok iyi geçti ama hastayı kaybettik.” Burada amadan önce kullanılan cümlenin bir öneminin olmadığı ortadadır. Bununla birlikte ise başlangıçta söylemiş olduğumuz cümlenin doğru olduğunu ancak eklenmesi gereken bazı şeyler olduğunu belirtir. Herhangi bir insanla konuşurken de o kişiye katılmadığımız bazı düşünceler varsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Yani “Söylediklerinizin bazılarına katılıyorum bununla birlikte katılmadığım şu noktalar var” dediğiniz zaman kişinin düşüncelerini toptan reddetmemiş olursunuz. Çok basit ancak etkili bir eleştiri yöntemidir.

Tüm insan ilişkilerinde, neyden rahatsız olduğumuz ve neye ihtiyaç duyduğumuz konusunda daha anlaşılır olmak ve tüm iletişim kazalarına karşı bir rehberlik aracı olması açısından, çatışmalarımızın başlama şiddetini etkileyen ve yönetemediğimiz bir hale dönüştüren tüm hal ve tutumlardan sıyrılabilmek ümidiyle..

SANDWICH METODU
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!