İnsanlığın ilk yıllarından beridir süregelen bir davranış olarak kabul edilen ateşten korkma fobisi günümüzde de görülüyor. Özellikle çok eski bir fobi olmakla birlikte insanın ateşe karşı farklı bir reaksiyon vermesi anlamlandırılabilir. İnsanlık ilk ateşi keşfettiği yıllardan bu yana ateşle alakalı bir reaksiyon geliştirmiştir. Ateşten korkma fobisi son zamanlarda internet ortamında en çok araştırılanlar arasına girdiği için konuya dair bilgileri haberimizde derledik.
Ateşten Korkma Fobisi Nedir? Adı Nedir?
Ateşten korkma fobisi bir nevi ateş görüldüğü zaman titreyecek kadar korkmadır. Yani abartı derecede bir korkunun insan vücuduna hâkim olduğu korkudan bahsediyoruz. Pirofobik olan kişilerin elbette bu fobiye karşı yapabileceği şeyler vardır. Pirofobi olan bir kişi sadece ateşe değil aynı zamanda ateşten çıkan dumana karşı da inanılmaz bir korku besliyor. Bunun sonucunda da bazı belirtiler ortaya çıkıyor.
Özellikle ateşle ilgili çocukluğunda çok olumsuz bir durum yaşamış kişilerin ateş gördükleri anda akıllarına o olay aklına gelebiliyor. Belirtileri arasındaysa şunlar yer alıyor:
· Mide Bulantısı
· Titreme
· Ağız Kuruluğu
· Baş Dönmesi
· Terleme
· Anı Kalp Atışı
· Aşırı Stres
· Nefes Almakta Güçlük
Gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Pirofobi olanlar çok ağır belirti vermeyenler de olabiliyor. Hafif şiddette korku duyan birisi sadece o anda kaçınmaya çalışabilir. Ancak ciddi şiddetli ataklarda günlük işleyişini değiştirebiliyor ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Pirofobi Tedavisi Var mı?
Pirofobi tedavisi psikolojik olarak yapılan bir süreçtir. Özellikle neye korku duyuluyorsa onunla yüzleşme ve maruz bırakmak tedavilerde en işe yarayan yoldur. Bunun için adım adım gidilerek ateşle birlikte bir deney yapılabiliyor. Pirofobik olan kişilere ateşin zararsız olduğu kabul ettirilmeye çalışılıyor. Ancak işe yaramayan kişiler içinde bir konuşma terapisi de yeterli olabiliyor.
Konuşma terapisinde hastaların ateşten neden korktuğuna dair konuşmalar yapılarak bu yolda adım atılabiliyor. Geçmişte yaşanan bir çocukluk travması bu şekilde konuşarak çözülebiliyor. Ayrıca diğer pirofobik olan kişilerle konuşanlar kendinin bu fobide yalnız olmadığını gördüğünde daha da rahatlıyor.