Kamuoyunda sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. İşte bu tartışmalı teklifin detayları:
Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Düzenlemeler
Kanun teklifi ile Hayvanları Koruma Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılacak. Yeni düzenlemeyle, Kanun’un amaçlarına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek. Ayrıca, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açıkça tanımlanacak ve sahipsiz hayvanların sahiplenilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması sağlanacak.
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil edenler, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunanlar veya sahiplenilmesi yasak olanlar için ötenazi yapılabilecek. Bu işlem, veteriner hekim tarafından veya gözetiminde gerçekleştirilecek.
Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakılması için hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü olacak. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi durumunda idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenler ise hayvan başına 50 bin lira ceza ödeyecek.
Belediye Başkanlarına Hapis Cezası
Belediye başkanları, sahipsiz hayvanlar için ayrılan kaynağı başka amaçlarla kullandıkları takdirde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek zorunda olacak.
Muhalefetten Tepki
Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi. Yeni düzenlemelerin sokak hayvanlarının yaşamını olumsuz etkileyeceği ve ötanazi uygulamalarının artacağı endişesi dile getirildi.
Daha fazla bilgi ve ayrıntılar için TBMM’nin ve Sayıştay Başkanlığı’nın resmi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.