USD34,19
EURO37,09
GBP44,65
BIST9.002,34
GR. ALTIN2.979,21
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Konut Piyasasında Büyük Darbe: Hem Yerli Hem Yabancı Satışlarda Sert Düşüş

Konut Piyasasında Büyük Darbe: Hem Yerli Hem Yabancı Satışlarda Sert Düşüş

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de konut satışlarında yaşanan hızlı düşüş eğilimi devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Haziran ayı ‘Konut Satış İstatistikleri’ne göre, Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalarak 79 bin 313 oldu.

İller Bazında Konut Satışları

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir oldu. En az konut satışının gerçekleştiği iller ise 34 ile Ardahan, 40 ile Hakkari, ve 44 ile Tunceli ve Bayburt olarak kaydedildi.

Ziraat Konut Kredi 2

Ocak-Haziran döneminde toplam konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 azalışla 545 bin 74 olarak gerçekleşti. Bu dönemde ipotekli konut satışları ise bir önceki yıla göre yüzde 57,7 azalışla 51 bin 415 oldu. İpotekli konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 8,6 olarak belirlendi.

İlk ve İkinci El Konut Satışları

Türkiye genelinde ilk el konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 azalarak 25 bin 425 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32,1 oldu. Ocak-Haziran döneminde ise ilk el konut satışları yüzde 1,3 artışla 173 bin 324’e ulaştı.

İkinci el konut satışları Haziran ayında yüzde 6,7 azalarak 53 bin 888 oldu ve toplam konut satışları içindeki payı yüzde 67,9 olarak belirlendi. Ocak-Haziran döneminde ise ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 azalışla 371 bin 750 olarak kaydedildi.

Yabancılara Yapılan Konut Satışları

Haziran ayında yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,1 azalarak 1.440 oldu. Bu satışlar içinde en yüksek payı 593 konut ile Antalya alırken, İstanbul 478 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 45,7 azalarak 10 bin 461 oldu.

Haziran ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 332 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapılırken, İran vatandaşları 156 konut ile ikinci, Ukrayna vatandaşları ise 102 konut ile üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye genelinde konut satışlarında gözlenen düşüş eğilimi, piyasalarda dikkat çekici bir konut krizinin habercisi olarak değerlendiriliyor. Özellikle ipotekli satışlardaki sert düşüş, finansal koşulların zorlaştığını ve krediye erişimin kısıtlandığını gösteriyor. Yabancılara yapılan konut satışlarındaki büyük düşüş ise, Türkiye’nin gayrimenkul sektöründe uluslararası yatırımcılar nezdindeki cazibesinin azaldığını ortaya koyuyor.

Konut satışlarının azalmasının, ekonomik büyüme ve istihdam üzerindeki etkileri merakla izlenirken, sektör temsilcileri hükümetin bu konuda atacağı adımları yakından takip ediyor.

Konut Piyasasında Büyük Darbe: Hem Yerli Hem Yabancı Satışlarda Sert Düşüş
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!