USD34,25
EURO37,03
GBP44,55
BIST8.838,60
GR. ALTIN3.027,92
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Aşırı Terlemeye Ne Sebep Olur? Aşırı Terleme Nasıl Önlenir

Aşırı Terlemeye Ne Sebep Olur? Aşırı Terleme Nasıl Önlenir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşırı terleme, hiperhidroz olarak da bilinir, avuç içlerini, ayakları, koltuk altlarını, yüzü ve boynu etkileyebilir, Nedenine bağlı olarak, el titremesi, ateş ve ishal gibi diğer semptomlarla ortaya çıkabilir.Daha ciddi vakalarda, tüberküloz ve hatta kanser gibi daha ciddi bir sağlık durumunun habercisi olabilir. Aşırı terleme sıklıkla meydana geliyorsa veya diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkıyorsa, değerlendirme için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Durumun nedenini belirlemek, kaygıyı azaltma yöntemleri, ilaç ve hatta cerrahiyi içerebilecek en uygun tedaviyi yönlendirmek için esastır.

Aşırı Terlemenin Nedenleri Nelerdir?

Gece Terleme Nedenleri

Aşırı terlemenin başlıca nedenleri şunlardır:

1. Yoğun duygular

Stres, korku veya acı gibi yoğun duygular, aşırı terlemeye yol açan hormonların üretimini uyarabilir. Terlemeyle birlikte kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma ve göz bebeklerinin büyümesi gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Ne yapmalı:  Yoğun duygulardan kaynaklanan aşırı terleme genellikle bir sorun olarak değerlendirilmez ve buna neden olan durum ortadan kalktıkça azalma eğilimindedir.

2. Kaygı

Aşırı terleme, anksiyete yaşarken nispeten yaygın bir bulgudur. Bu durumlarda, vücutta titreme, huzursuzluk hissi ve konsantre olma veya uyuma zorluğu gibi diğer semptomlar da ortaya çıkabilir.

Ne yapmalı: Kaygı yaşarken, rahatlamanın ve dikkatinizi dağıtmanın yollarını aramak önemlidir. Hafif kaygı genellikle örneğin rahatlama teknikleri veya düzenli egzersizle yönetilebilir. Daha orta veya şiddetli kaygı psikoterapi ve daha hedefli başa çıkma stratejileri öğrenerek yönetilebilir.

3. Alkol yoksunluğu

Sık ve aşırı alkol alımı, vücut alkole özlem duymaya başladığında yoksunluk belirtilerine yol açabilir. Yoksunluk belirtilerinden biri, genellikle içtikten sonraki 24 saat içinde ortaya çıkan aşırı terlemedir. Vücut titremeleri, kaygı, uyku güçlüğü ve kalp çarpıntısı gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Ne yapmalı: Aşırı terleme, alkol tüketimini azalttıktan veya bıraktıktan bir hafta sonra iyileşme eğiliminde olur. Bağımlılıktan şüphelenilmesi durumunda, yeterli değerlendirme ve rehberlik için bir psikiyatristten yardım alınabilir.

4. Menopoz

Menopozun neden olduğu aşırı terleme genellikle geceleri meydana gelir ve yoğun sıcaklık hissiyle ilişkilidir. Menopoz ayrıca ruh hali değişiklikleri ve cinsel istekte azalma gibi diğer tipik semptomlara da neden olabilir.

Ne yapmalı : Menopozdan şüpheleniliyorsa, değerlendirme ve gerektiğinde tedavi için bir jinekoloğa danışmak önemlidir. Bazı semptomlar hormon replasman tedavisi ve menopoz için diğer doğal ilaçlarla yönetilebilir .

5. Hipertiroidizm

Hipertiroidizm genellikle yüksek tiroid hormon seviyelerine yol açan anormal tiroid işlevinden kaynaklanır. Hipertiroidizmin belirtileri arasında aşırı terleme, iştah artışı, vücut titremeleri ve ishal yer alabilir.

Ne yapmalı:  Hipertiroidizmden şüpheleniyorsanız değerlendirme için bir endokrinolog veya pratisyen hekime danışmanız önemlidir. Burada uzman altta yatan nedeni belirleyecek ve gerektiği şekilde tedaviye başlayacaktır. Tedavi beta bloker ilaçların kullanımı, iyot tedavisi veya hatta tiroidektomiyi içerebilir.

Aşırı Terlemeye Ne Sebep Olur? Aşırı Terleme Nasıl Önlenir
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!