Topraksız (hidroponik) tarım, ürünlerin kuraklık, sel gibi doğal afetlerden etkilenmeden elde edilmesini sağlayan ve sağlıklı ortamda bitki yetiştirmek için son yıllarda tercih edilmeye başlanan bir yöntem olarak öne çıkıyor. Birçok kişinin merak ettiği hidroponik tarım nedir sorusunun cevabı son derece basittir.
Topraksız Tarım Nedir?
Topraksız tarım, gelişme için gerekli besin maddelerini içeren bitkilerin toprağın bulunmadığı farklı katı ve sıvı ortamlarda kullanılarak yetiştirilmesi yöntemidir. Topraksız üretimde yetiştirilecek bitkilere yapay ortam sağlanır. Aynı zamanda bu ürünlere fiziksel desteğin yanı sıra ideal miktarda hava, su ve besin sağlanması da amaçlanmaktadır. Bu yöntem kullanılarak hem doğaya faydalı hem de verimli bir üretim süreci oluşturulmuş olunur.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Birçok kişi “Hidroponik tarım nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak ediyor. Bu uygulamalarda herhangi bir zemine fidan dikilmemektedir. Bitki dikimi için özel hazırlanmış kaplar kullanılır. Taşyünü adı verilen bu malzemelerin içerisine bitkiler yerleştirilir. Söz konusu madde su tutma özelliği sayesinde gelişme için gerekli koşulları sağlar. Bu yöntemi uygulamak isteyenler aynı zamanda topraksız tarım malzemesi nedir sorusunun cevabını da arıyorlar. İşlemin gerçekleştirilmesi için gerekli olan ana ekipmanlar arasında; su ve besin çözeltisinin uygulanmasını sağlayan kontrol ünitesi, besin çözeltisinin bulunduğu tanklar sayılabilir. Bunların yanı sıra bitki köklerinin duracağı kanal, torba veya saksı ve sulama sistemi de topraksız tarım için gerekli malzemeler arasındadır. Modern seralarda tüm bunlara ek olarak ısıtma, sisleme, karbondioksit zenginleştirme gibi tekniklerin uygulanması amacıyla iklimlendirme cihazları da kullanılmaktadır.
Topraksız Tarımın Etkileri Nelerdir?
Hızla artan nüfus ve mevsimsel kuraklıklar nedeniyle topraksız tarım faaliyetleri günümüzde daha da önem kazandı. Bu yöntemde bitkilerden daha fazla verim elde etmek için ihtiyaç duyulan su miktarı da düşük olduğu için doğal kaynaklara olan ihtiyaç düzeyi azalır ve bu dünyamız için çok olumlu bir sonuçtur. Hidroponiğin maliyeti geleneksel yöntemlere göre daha düşüktür. Böylece çiftçinin giderleri azalır. Hasat arası süre daha kısa olduğundan çiçeklenme dönemi kolaylıkla kontrol edilebilir. Bu yöntem toprağın ve suyun verimli kullanılması için kesinlikle önerilmektedir.
Topraksız Tarımın Avantajları Nelerdir?
Topraksız tarımın avantajları arasında ilk sırada toprak ve suyun aşırı kullanımının önlenmesi gelmektedir. Bu yöntem aynı zamanda toprak erozyonunun önlenmesinde de faydalıdır. Ayrıca pestisit kullanımını azaltır ve kontrollü koşullar altında gıda kaybının en aza indirilmesini mümkün kılar. Hidroponik, birim alan başına bitki yoğunluğunu artırmanıza olanak tanır. Bu, üretim kapasitesini arttırır ve daha fazla ürün elde edilmesini mümkün kılar. Böylece kıtlık gibi riskli durumların yaşanma ihtimali ciddi oranda azaltılır. Toprağın olmadığı ortamlarda yabani otlar ve böcekler üreyemez. Böylece bitkiler daha sağlıklı koşullarda büyür. Bu yöntem sayesinde bitkilerin besin ve nem dengesi ideal seviyelere ulaşır ve lezzetleri de artar. Hidroponik aynı zamanda gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi ekstra işler yapmanıza gerek kalmaması anlamına gelir. Bu da üretim süreçlerini hem maliyet hem de işçilik açısından kolaylaştırır.
Topraksız Tarımın Dezavantajları Var Mıdır?
Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları değerlendirilerek bu yöntemin uygulanması memnuniyet düzeyini artıracak sonuçlar sağlar. Sistemin uygun şartlarda çalışabilmesi için eğimli ve suya yakın konumlandırılması gerekmektedir. Bu, ilk etapta aşırı maliyetlere yol açabilir. Sera kurulumu, sulama kanalları ve bilgisayarlı işletim sistemi gibi gider kalemleri de çeşitli maliyetler doğurmaktadır. Bu alanda çalışacak nitelikli personel bulmak da bazen zorlayıcı olabiliyor. Hidroponik tarım sistemi sürekli izlenmelidir. Sorunsuz ve hatasız bir üretim ortamı ancak bu şekilde yaratılabilir. Jeotermal enerjinin bulunmadığı bölgelerde seraların ısıtılması açısından yüksek maliyetler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu yöntem patates ve havuç gibi kök bitkilerinin yetiştirilmesi için uygun değildir.