USD34,28
EURO37,11
GBP44,68
BIST8.945,80
GR. ALTIN3.061,72
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam Haberleri
  3. Türk Mutfağının Eşsiz Lezzetleri

Türk Mutfağının Eşsiz Lezzetleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemiz belki de dünya üzerindeki en çeşitli ve lezzetli mutfağa sahip. Bunun nedeni ülkemizin köklü geçmişi, diğer medeniyetlerden farklı şekillerde etkilenmiş olması ve coğrafi konumunda yatmaktadır . Türkiye, Avrupa (özellikle Akdeniz üzerinden), Uzak Doğu (Asya ile Batı arasında önemli bir geçiş noktası olarak) ve çoğu İslam ülkesi arasında bir köprü görevi görmesi nedeniyle mutfak konusunda da oldukça farklı damak çatlatan lezzetlere sahip. Ne demek istiyorsunuz, diye sorarsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Efsanevi Türk Kahvaltısı

Efsanevi Türk Kahvaltısı

Lezzetli yumurtalı ekmekler, zeytinler, peynirler, sebzeler, bal, hamur işleri ve daha fazlasını içeren geleneksel Türk kahvaltısı, haklı olarak lezzetli bir üne sahiptir. Türkiye’de tipik bir Türk kahvaltısı bölgesel farklılıklara sahip olmakla birlikte çoğunlukla benzer bileşenlerden oluşur; yemekler Osmanlı, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu yemek kültürlerinden etkiler taşır. Türk kahvaltısının olmazsa olmazları arasında zeytin ve peynir çeşitleri, tatlı ve tuzlu hamur işleri, leziz yumurta çeşitlerinin yanı sıra bal, tereyağı ve reçel yer alıyor. Adını Van şehrinden alan Van usulü Türk kahvaltısı ise özellikle meşhurdur.

Geleneksel Türk Ve Osmanlı Mutfağı

Geleneksel Türk Ve Osmanlı Mutfağı

Osmanlı mutfağı pek çok geleneksel Türk yemeğinin temelini oluşturur. Klasik Osmanlı mutfağı hem geleneksel hem de modern Türk gastronomisini güçlü bir şekilde etkilemiştir. Osmanlı’nın zengin mutfak kültüründe kuzu ve keçi eti, tereyağı, baharat ve meyvelerle yapılan yemekler öne çıkıyor. Aristokrat Osmanlı evlerinde aile yemekleri, kutlama ziyafetleri kadar önemli bir olaydı. Aile bireyleri birlikte yemek yerdi ve sofra adabı önemliydi. Kuzu etli kavun dolması, enginar dolması gibi Osmanlı yemekleri günümüzde özellikle Ege’de hala popülerken, piruhi ise günümüz mantısına benzeyen bir diğer önemli lezzettir.

Kuzeyden Bir Esinti: Kendine Özgü Karadeniz Yemekleri

Kendine Özgü Karadeniz Yemekleri

Karadeniz bölgesi, geleneksel Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden bazılarına katkıda bulunmuştur. Bu verimli bölge, çay tarlalarının yanı sıra karalahana, mısır, pazı ve ısırgan otu bitkileriyle de ünlüdür. Karadeniz denilince akla ilk gelen şey elbette hamsi. Minik ama son derece lezzetli olan bu küçük Karadeniz balığının Türkiye genelinde genellikle bütün olarak kızartılır. Diğer lezzetli yöresel yemekler arasında karalahana dolması, karalahana çorbası ve salamura sebzeler yer alır. Trabzon’da kuymak ve akçaabat usulü köfte özel bir yemektir. Artvin’in yöresel yemekleri ise komşu Gürcistan’ın etkisini gösterir. Ve tabii ki Samsun şehri de pidesiyle meşhurdur.

Zeytinyağına Saygı: Ege Mutfağı

Zeytinyağına Saygı Ege Mutfağı

Ege Bölgesi geleneksel Türk mutfağının en hafif ve sağlıklı örneklerini sunmaktadır. Tipik olarak yemeklerde zeytinyağı ile hazırlanan hindiba (hindiba kökü) ve deniz börülcesi (deniz fasulyesi) gibi yerel taze otlar yer alır, ancak belirli şehirlerin kendine has spesiyaliteleri vardır. İzmir’de boyoz, kumru, tulum peyniri ve İzmir usulü köfte dikkat çeken yöresel yemeklerdendir. Muğla’da sıcak tarhana çorbasının ardından genellikle oğlak yahnisi ve kabak çiçeği dolması gelir. Kütahya’da Cimcik ve Denizli’de tirit diğer yöresel lezzetlerdir.

Tatlı Bir Son: Geçmişten Günümüze Türk Tatlıları

Yazımızın sonunda o kadar güzel lezzetten bahsedince kapanışta tatlılara değinmesek elbette olmazdı. Kırk kat kağıt inceliğinde yufka ve içi fındık ve bal ile yapılan baklava, 2013 yılında patentini almış ve o tarihten bu yana tescilli lezzetlerimiz arasında yer alıyor. Türk lokumu, 15. yüzyıl Osmanlı saray mutfağının halen günümüzde de popüler olan bir ikramıdır. Muharrem ayında pek çok evde dualarla pişirilen leziz tatlı Aşure ve Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı güllaç da sayabileceğimiz diğer leziz tatlılar arasında yer almaktadır.

Türk Mutfağının Eşsiz Lezzetleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir