İstanbul’un Tarihi Yarımadası’nın silueti unutulmaz olsa da bu eşsiz manzara, şehrin belirli yapılarıyla tamamlanıyor: kuleler. Şehrin en güzel noktalarında yer alan bu sevimli kulelerin kendi hikayeleri ve geçmişleri var. Bu kuleler İstanbul’un silüetine kendi estetiğini katıyor. Peki siz bu kulelerin hikayelerini ve eski zamanda ne olarak kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam edin.
Kız Kulesi
Kız Kulesi, hakkında üretilen efsaneler ve estetik görünümü sayesinde popüleritesini korumaya devam ediyor. Bu efsanelerden en ünlüsü Kralın Kızı’dır. Krala bir falcı, kızının bir yılan tarafından ısırıldıktan sonra öleceğini söylemiş. Kral onu korumak için Kız Kulesi’ni yaptırmış ve prensesi oraya yerleştirmiş. Ama yine de prenses için Kule’ye gönderilen yiyecek sepetlerinden birinde bir yılan varmış. Ve bu yılan prensesi sokarak öldürmüş.
Kule hakkındaki bir diğer meşhur efsane ise Boğaz’ın karşı tarafında yer alan Galata Kulesi ile arasındaki aşka gönderme yapıyor. Boğazla sonsuza kadar ayrılan iki kule, hiçbir zaman kavuşamayacak ama sonsuza kadar birbirlerine özlemle bakacak iki sevgili olarak anlatılıyor.
Galata Kulesi
İstanbul tarihi kulelerle bezenmiştir. Bu kulelerin en ünlüsü ve popüler turistik yerlerinden biri de elbette Galata Kulesi. İstanbul’un ve dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, Beyoğlu semtinden Kız Kulesi’ni ve Tarihi Yarımada’yı selamlayan bir konumda.
İstanbul’un ikonik yapısı Galata Kulesi, Bizans İmparatorluğu’nun müttefiki Cenevizliler tarafından 1335-1349 yılları arasında inşa edilmiştir. Yüzyıllar boyunca çeşitli amaçlarla kullanılan Galata Kulesi, İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethinden sonra erzak deposu, yangın gözetleme kulesi ve hapishane olarak hizmet vermiştir. 1509 yılındaki büyük depremde ve 1831 yılındaki büyük yangında hasar almış, daha sonra onarımlar görmüş ve bazı mimari değişikliklere uğramıştır. 1960’lı yılların ortasındaki restorasyon çalışmaları sonrasında turistik bir yapı haline gelmiş ve 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.
Koni şeklindeki çatısı, kemerli pencereleri ve Galata’nın her ara sokağından görünen muhteşem manzarası ile Galata Kulesi hakkında pek çok efsane dilden dile aktarılmıştır. Bunlardan en ünlüsü Galata Kulesi’ne kiminle çıkarsanız onunla evleneceğinizdir. Bu yüzdendir ki günümüzde neredeyse her gün Galata Kulesi’nin önünde sosyal medya paylaşımları ve evlilik teklifleri yapılıyor.
Beyazıt Kulesi
İstanbul’un Fatih semtinde ahşaptan yapılmış Beyazıt Kulesi bulunmaktadır. 1749 yılında inşa edilen kule, şehirde sık sık meydana gelen yangınların izlenmesi ve raporlanması amacıyla kullanılıyordu. Bu kule de tıpkı Galata gibi çeşitli zamanlarda çıkan yangınlardan zarar görmüştür ancak başka bir amaca da hizmet etmiştir; hava durumu bildirimi olarak kullanılmıştır. Kuleden yanan ışıklara göre, mavi ışık ertesi gün için havanın açık olduğunu gösteriyordu; yeşil yağmuru, sarı sisi ve kırmızı ışık kar tahminini gösteriyordu.