USD34,26
EURO37,02
GBP44,50
BIST8.838,60
GR. ALTIN3.031,54
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Teknoloji Haberleri
  3. Starlink ile İlk Arama Gerçekleşti

Starlink ile İlk Arama Gerçekleşti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni ve çılgın projelerle adından söz ettiren Elon Musk’ın tartışmalara yol açan bir diğer projesi de Starlink ismindeki uydu haberleşme sistemidir. Bu proje, atmosfer altı bir konuma on binlerce uydu atıp, bu uyduları eşlenik olarak çalıştırarak Dünya çapında iletişim ağı oluşturmayı amaçlıyor. Bu sayede altyapısı olmayan ya da yeterli olmayan ülkelerde internet hizmeti sağlanabilecek. İnsanlara yüksek hızlı internet her noktada ulaştırılabilecek.

Starlink Devrimi: İlk Uzaydan Telefon Araması Yapıldı!

Starlink Ile İlk Arama Gerçekleşti 2

Bu özellikler projenin olumlu yönleri olsa da atılan uyduların atmosferi kirleteceği ve astrolojik araştırmaları engelleyeceği gibi birçok olumsuz yönü bulunduğuna dair haberlerde geliyor.

Her şeye rağmen devam eden projede şu ana kadar 6.000’den fazla uydu atmosfer altında konumlandırıldı. Amerika da proje beta aşamasında devam ediyor. Kullanıcılar içinde anteninde bulunduğu setleri alıp evlerine kurarak sorunsuz hizmet alıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde projenin ayaklarından biri olan akıllı telefonlara bağlantı sunma konusunda bir adım daha atıldığını gösteren bir video yayınladı. X üzerinden yayınlanan videoda iki kişi Starlink uyduları üzerinden görüntülü konuşurken görülüyor. Üstelik telefonlarda uyduya bağlanmayı sağlayan herhangi bir aparat görülmüyor.

Bu görüntü üzerinden yola çıkan uzmanlar, Starlink şirketinin attığı yeni uyduların üzerinde bulunan doğrudan telefonlara bağlanabilen antenlerin işe yaradığını söylüyorlar. Bu durumu yeni bir eşiğin aşılması olarak yorumlayan uzmanlar ilerleyen dönemlerde artık baz istasyonlarına gerek kalmayabileceğini ve çekim alanı, kapsama alanı gibi kavramların ortadan kalkacağını belirtiyorlar.

Tabi şimdilik bu teknolojinin çok başında olduğumuzu belirtmemiz gerekir. Henüz telefonlara bağlanma özelliğine sahip bu uydulardan yeteri kadarı gökyüzünde değil. Ayrıca videoda gerçekleştirilen görüntülü konuşmanın video kalitesi çok düşük. Bu veriler projenin önünde aşılması gereken birçok engel olduğunu gösteriyor.

Geleceği Şekillendirecek Proje

Henüz emekleme aşamasında olan ve bebek adımlarıyla ilerleyen Starlink projesi eğer tahmin edildiği gibi giderse insanların hayatını değiştirebilir. Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde ki insanların bilgiye erişimi kolaylaşacağı gibi insanların daha yüksek hızlı internete erişmesi de kolaylaşacaktır.

Ayrıca bu teknoloji sayesinde iletişim ağları yaygınlaşacağı için şirketlerin ve kurumların dijitalleşme süreci de hızlanacaktır.

Starlink ile İlk Arama Gerçekleşti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!