USD34,25
EURO37,03
GBP44,55
BIST8.838,60
GR. ALTIN3.027,92
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Yaşam Haberleri
  3. Erzurum’da Gezilmesi Gereken Yerler! Meşhur Olan Yerleri? 2024

Erzurum’da Gezilmesi Gereken Yerler! Meşhur Olan Yerleri? 2024

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği üzere Erzurum ilimiz Doğu Anadolu Bölgesinin büyük şehirlerinden birisidir. Palandöken dağlarının da yer aldığı Erzurum ili konumu gereğiyle hem tarihe tanıklık eden bir şehir olmakla birlikte aynı zamanda kış turizmi açısından da tercih edilir bir ilimizdir. Bu şehrin genel olarak bakıldığında geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğu bilinir.

Lakin Palandöken dağlarının ve ayrıca var olan milli parkları, medreseleri ile de kentin tarihini öğrenmek isteyenler için tarihi güzellileriyle de adından söz ettiriyor. Erzurum’da gezilecek yerler olarak derlediğimiz bu yazımızda sizlere şehrin görülmesi gereken konumlarından bahsedeceğiz.

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum ili başlı başına tarihi dokusu ve eşsiz güzellikleriyle gezilip görünmesi gereken illerimizde biridir. Bu kenti sizler daha önce gezme ve tanıma şansı bulmadıysanız bu yazımızı okuduktan sonra rahatlıkla Erzurum ilinde ilk olarak gezilip görülmesi gereken yerler adına fikir sahibi olabilirsiniz. Erzurum deyince ilk olarak herkesin aklına kış turizminin canlanmasına zemin oluşturan Palandöken gelir.

Zira bembeyaz karlarla kaplı olan Palandöken, tüm dünya ülkelerinde de kayak severlerin tercih ettikleri bir lokasyondur. Bölgede kayak merkezlerinin ve konaklama seçeneklerinin fazla olması aynı zamanda kış turizminde canlanmasına zemin oluşturur. Eğe ki kış tatili yapmak ve aynı zamanda kayak yapmanın tadına varmak istiyorsanız Erzurum Palandöken kayak merkezlerini değerlendirmelisiniz. Uluslararası platformlarda da gözle görülür derecelere sahip olan Palandöken’i mutlaka görmelisiniz.

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese

Erzurum ilinde yer alan ve adeta bu şehrin simgelerinden biri olan Çifte Minerali Medrese Dönemin padişahı Alaaddin Keykubat ve onun var olan kızının emriyle yapıldığı düşünülmektedir. Dolayısıyla bu yönüyle bile medrese adeta yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Medrese iki katlı bir yapıdan oluşmakta olup, içerisinde öğretmen odaları ve öğrenci odaları yer alır.

Estetik ve otantik dokusuyla fotoğraf tutkunları için oldukça fazla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra 1967 yılından günümüze kadar da yapı Erzurum Müzesi olarak ta hizmet vermektedir. Müzeyi ziyaret etmek isterseniz müze haftanın 7 günü sabah 08:00 ile akşam saat 18:00 arasında hizmet sunmaya devam ediyor. Ayrıca bu müze tarihin bırakmış olduğu kültürel özelliği ile de Hatuniye medresesi olarak ta biliniyor.

Nene Hatun Tarihi Milli Park

Nene Hatun Tarihi Milli Park

Erzurum gezi haritası olarak belirlediğimiz bu yazımızda Erzurum ilinin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Nene Hatun Milli Parkı günümüzde de dönemin önemli kadınlarından biri olan Nene Hatun’un ismiyle anılıyor. Bu tarihi park Osmanlı Döneminde özellikle bölgenin düşman işgalinde kendisini savunmasına olanak tanımasından dolayı tarih severlerin ilgisini çekiyor.

Bilindiği üzere Kurtuluş savaşında önemli bir role sahip olan Nene Hatun’un mezarı da bu parkın içinde yer alıyor. Aziziye Şehitleri ve Nene Hatun Türbesini ziyaret etmek isterseniz Tarihi Milli Parkı hafta içi her gün 08:00 ile 18:00 arasında rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Özellikle 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı Rus savaşı dönemleriyle ilgileniyorsanız mutlaka Nene Hatun Milli Park’a uğramadan Erzurum gezinizi noktalamamalısınız.

Narman Peri Bacaları

Narman Peri Bacaları

Narman Peri Bacaları özellikle kırmızı renkleriyle ve farklı şekillerde olan yapısal özellikleri ile gerek tarihi dokusuyla gerekse doğal güzellikleriyle seyahat tutkunlarını büyülüyor. Aynı zamanda fotoğraf sanatçılarının da tutkun olduğu Narman Peri Bacaları Doğu Anadolu Bölgesinin eşsiz tarihi güzelliklerindendir. Bölgede var olan rüzgarın toprağı aşındırması sonucu oluşan bu eşsiz güzellik Kapadokya var olan peri bacalarından oluşum farkı ile ayrılır. Ayrıca Narman Peri Bacalarının renginin kırmızı olması oksitlenme kaynaklıdır.

Erzurum’da gezilecek yerler dendiğinde mutlaka gelinip öğrenilmesi gereken yerler arasında gelen Narman Peri Bacaları adeta estetik görünümü ile fotoğraf severler açısından da arşivlik görüntülerin oluşturulabileceği yapılar arasındadır.

UNESCO Türkiye Komitesi tarafından da adeta kültürel miras listesine alınan bu eşsiz değer Erzurum gezi haritası rotanızda bulunması gereken yerler arasında ilk sıralardadır.

Tortum Gölü Ve Şelalesi

Tortum Gölü Ve Şelalesi

Erzurum Uzundere mevkiinde yer alan Tortum Gölü şelale ve aynı zamanda göl manzarası severler açısından fazlaca tercih ediliyor. Zira özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında bölgenin ziyaretçileri yoğun oluyor. Bölgede yer alan seyir terası özellikle şelale manzarası karşısında fotoğraf çektirmek isteyen fotoğraf tutkunlarını büyülüyor. Hiç kuşkusuz ki Tortum Gölü ve var olan cam seyir terası adeta huzurun ve sakinliğin içine sizleri çekiyor.

Bu nedenledir ki, gölün hemen bitiminde yer alan kuş cenneti çok sayıda farklı kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla Tortum gölü farklı ve eşsiz güzellikleriyle olduğu kadar alabalık üretimi olarak ta işlevselliğini sürdürmektedir. Tortum Gölü şelalesi çevresinde yer alan Peri bacaları da göl manzarasına eşlik ederek yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geliyor.

İspir Yedigöller

İspir Yedigöller          

Erzurum ili ve Kaçkar Dağlarında yer alan İspir Yedigöller yeşil yapısı ve eşsiz doğa güzelliğiyle seyahat ve macera severlerin gözdesidir. Bölge adeta dağcılık sporları ile ilgilenen kişiler açısından biçilmiş kaftandır diyebiliriz. Yedigöller içinde yer alan volkanik göllerin sayısı 11 adet olmakla birlikte doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin tercih ettiği lokasyondur. İspir Yedigöller için Erzurum’da gezilecek yerler listenizde yer almalıdır diyebiliyoruz. Zira gerek bölgeyi tanımak adına yapacağınız günübirlik seyahatlerinizde gerekse kamp yapmak için konum arayışlarınız için ideal bir noktadır.

Lakin şunu da belirtmemiz gerekir ki bölgede yer alan yaylara ve yedigöllere ulaşmak için var olan yolların engebeli olduğunu söylememizde yarar vardır. Ulaşım konusunda özel araçlarla yapacağınız yolculuklarınızda bu kriterlere dikkat etmelisiniz.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi

Erzurum ili ve görülüp gezilmesi gerekli yerler olarak sıralamak gerekirse Yakutiye Medresesi, Tarihi kültürel dokusu ve mimari örneğiyle mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor. Medresenin her bir detayı oldukça özenli yapıldığından dolayı adeta buram buram tarih kokuyor diyebiliriz. Erzurum gezi haritası kapsamında yer verdiğimiz Medrese, İlhanlı Hükümdari döneminde Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılmıştır. Medrese taş mimari yapısının yanı sıra desenleri ve var olan işlemeleri ile Erzurum kültürüne büyük katkı sağlıyor.

Medrese gezi görmek isteyenler için günümüzde müze olarak varlığını sürdürüyor. Ziyaret etmek isteyenler için müze kartının geçerli olduğunu söylememizde yarar vardır. Müzede Erzurum iline ve kültürel özelliklerini yansıtan kılık ve kıyafetlerin yanı sıra silah ve sikkeler de yer alır.

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler

Erzurum ilini merak ediyor ve aynı zamanda bu ilin tarihi dokusunu ve kültürel miraslarını tanıyıp öğrenmek, benimsemek istiyorsanız seyahatinizin hemen her gününü tasarruflu kullanabiliyorsunuz. Zira bölgede yer alan kültürel öğeler birbirine yakın mesafelerde olup, kısa zamanda rahatlıkla bölgede yer alan Medreseleri ziyaret edebiliyorsunuz. Üç Kümbetler yada bir diğer tabiriyle anıt mezarlar, Saltuklu Beyliği döneminde inşa edilmiş olup, Emir Saltuk kümbeti de bu alanda yer alır.

Elbette ki dönemin önemli isimlerinin de yer aldığı bu kümbetlerin en önemli özelliği mimari yapısında kullanılan kesme taşlardır. Üç Kümbetleri merak ediyor ve ziyaret etmek istiyorsanız herhangi bir giriş ücreti sizlerden talep edilmiyor.

Erzurum’da Gezilmesi Gereken Yerler! Meşhur Olan Yerleri? 2024
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!