USD34,25
EURO37,23
GBP44,70
BIST8.793,61
GR. ALTIN2.989,84
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kimlik Bilgileri Ele Geçirildi: e-Devlet Mesajlarına Dikkat!

Kimlik Bilgileri Ele Geçirildi: e-Devlet Mesajlarına Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknolojinin ilerlemesi, beraberinde çeşitli dolandırıcılık yöntemlerini de artırdı. Özellikle internet ve mobil teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte, dolandırıcılar çeşitli yöntemler geliştirdiler.

Dolandırıcılar, sahte SMS mesajları göndererek kişileri kandırmaya çalışırlar. Bu mesajlarda genellikle acil bir durum ya da ödül vaadi bulunur. Örneğin, banka hesap bilgilerini güncellemek, ödül kazandığınızı düşündüğünüz bir çekiliş, ya da sahte bir kampanya bilgisi gibi konularla ilgili SMS’ler gönderilir. Kişiler, bu mesajlardaki linklere tıkladıklarında zararlı yazılımlarla veya sahte web siteleri aracılığıyla bilgilerini kaybedebilirler.

Dolandırıcılar, kurumsal veya finansal kurumların resmi görünümlü sahte web sitelerini oluşturarak insanları kandırmaya çalışırlar. Bu siteler aracılığıyla kullanıcı adları, şifreler, kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri ele geçirmeye çalışırlar. E-posta, sosyal medya mesajları veya doğrudan SMS gibi kanallar aracılığıyla bu sahte sitelere yönlendirme yapılır.

Dolandırıcılar, telefon ile arayarak kendilerini resmi bir kurum, banka veya polis gibi tanıtarak insanları kandırmaya çalışırlar. Özellikle acil durum senaryoları kullanılarak, kişilere para göndermeleri veya kişisel bilgilerini paylaşmaları istenir.

e-Devlet Kapısı Şifresi ile Giriş Yapıldı İddiası

Dolandırıcılar, hızla gelişen teknolojiye ayak uydurarak yeni yöntemler denemekten vazgeçmiyor. Bu seferki hedefleri arasında milyonlarca kişi bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı taklidi bir SMS yer alıyor. 2 Ocak Salı günü, saat 19 sularında kullanıcılara ulaşan bu mesaj, büyük bir veri sızıntısının habercisi gibi görünüyor.

Dolandırıcılar, mesajın alıcılarını tuzağa düşürmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı taklidi yaparak, kullanıcıları bir linki tıklamaya davet ediyor. Mesajda, “e-Devlet kapısı şifreniz ile giriş yapılmıştır. Sizlere ait değilse lütfen kontrol ediniz.” ifadesi kullanılarak, kullanıcılardan şüpheli bir şekilde bilgi almaya çalışılıyor. 

Vatandaşlar Hiçbir İşlem Yapmamalı

Olayın ortaya çıkmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bazı vatandaşlarımızın telefonlarına Mezarlıklar Daire Başkanlığımızdan gelmiş gibi görünen bu mesajın ulaştığı tespit edilmiştir. Söz konusu mesajla ilgili vatandaşlarımızın hiçbir işlem yapmamasını önemle rica ederiz.” ifadesini kullanarak, kullanıcılara uyarıda bulunuyor.

Bu olay, sadece basit bir dolandırıcılık vakası gibi gözükmüyor. İBB’nin X hesabında paylaşılan gönderiye göre, çok ciddi bir veri sızıntısı riski bulunuyor. Dolandırıcılar, kullanıcılardan linke tıklanıp kimlik numarası ve şifre gibi bilgilerin girilmesini sağladığında, bu değerli bilgilerin otomatik olarak ellerine geçiyor.

Giriş sayfası taklidi yöntemleri uzun zamandır dolandırıcılıkta kullanılıyor olsa da, milyonlarca kişiye yönlendirilen bir SMS, olayı daha da ciddileştiriyor. Henüz kaç kişinin verisinin sızdırıldığı belirsiz olsa da, bu tip dolandırıcılık vakalarının artması, kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kimlik Bilgileri Ele Geçirildi: e-Devlet Mesajlarına Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!