Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yıkılan ve 44 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Sitesi’nin müteahhidi Hasan Çam, mahkemede verdiği savunmada mesleğinin gıda marketçiliği olduğunu ve inşaatla ilgili bilgi sahibi olmadığını belirtti. 17 aydır tutuklu olan Çam, tahliyesini talep ederek mağduriyetini dile getirdi.

Müteahhitten Şok İtiraf: “İnşaatın İ’sinden Anlamam”

Deprem Uyarısı 2

Kahramanmaraş’ın merkezinde yer alan Said Bey Sitesi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde yıkılmış ve 44 kişi hayatını kaybetmişti. Bu trajik olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında müteahhit Hasan Çam ve diğer sorumlular hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan dava açıldı. Davanın 4’üncü duruşması, Kahramanmaraş Adliyesi’nde görüldü.

Aşk Adası Rabia Instagram Hesabı Nedir? Aşk Adası Rabia Instagram Hesabı Nedir?

Duruşmaya tutuksuz sanıklar şantiye şefleri Murat Kaş ve Halil İbrahim Us, tutuklu yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız, ölenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı. Müteahhit Hasan Çam ve statik proje ile uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız, duruşmaya cezaevlerinden SEGBİS sistemiyle katıldı. Yapı denetim şirketi kontrol elemanı Melike Yıldız ise yaşadığı şehirdeki adliyeden bağlandı.

Yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız, suçlamaları kabul etmedi ve karot örneklerinin yönetmeliklere uygun alınmadığını iddia etti. Yıldız, “Karot örneği alan bilirkişilerin duruşmada dinlenmesini talep ediyorum. Çünkü karotlar bilirkişilik kılavuzuna göre alınmamış. Daha az hasar görmüş 2 bodrum kat varken, özellikle hasar görmüş yerlerden karot alınmış. Ben kasıt arıyorum. Bizler yapı denetim olarak her kontrolümüzü belediyenin onayına sunarız ve onlar da inceleyerek onaylar. Onay mercileri belediyelerdir. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Müteahhit Hasan Çam ise inşaatla ilgili bilgi sahibi olmadığını belirtti ve tahliyesini talep etti. Çam, “Benim mesleğim gıda marketçiliği, inşaatın ‘İ’sinden anlamam, ilkokul mezunuyum. İnşaatı, işi bilen mimar, mühendis ve yapı denetim firmalarına verdim. Hasan Çam olarak sadece binanın finansörlüğünü yaptım. Maddi ve manevi çok büyük kayıplarım oldu. Sahibi olduğum marketlerde yüzlerce çalışanım var. Tutukluluk halimin kimseye faydası yoktur. 17 aydır tutukluyum ve mağduriyetim had safhaya geldi. Tahliyemi talep ediyorum” şeklinde konuştu.

Mahkeme Kararı

Mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişiye gönderilmesi ve yeni raporun beklenmesi nedeniyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 27 Eylül’e erteledi.

Yıkılan apartmanda annesi, babası, kardeşi ve dedesini kaybeden Tuba Erdemoğlu, adliye önünde yaptığı açıklamada adalet arayışlarının devam ettiğini belirtti. Erdemoğlu, “Biz artık suçluların hak ettiği cezayı almasını ve bir an önce yargılanmasını, cezalarını almasını istiyoruz. Tek derdimiz adalet, adaletten başka bir beklentimiz yok. 17 ay geçmesine rağmen Said Bey Sitesi davasında tek bir kamu personeli hala yargılanmıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. İçişleri Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin bir an önce çıkmasını, soruşturmalara dahil edilmesini istiyoruz. Depremde ailemden 4 kişiyi kaybettim, beton yığınlarının arasından alıp toprağa verdim fakat suçlular hak ettikleri cezaları almıyorlar. Bizim davamız taksirle görülecek bir dava değil, Said Bey Sitesi olası kasta görülecek bir dava. Olayda ihmali olan kamu personellerinin bir an önce dosyaya dahil edilmesini istiyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan bu trajik olay, adalet arayışını sürdürmekte kararlı olan ailelerin ve mağdurların sesini duyurması açısından büyük önem taşımaktadır. Dava süreci devam ederken, kamuoyunun da bu tür olaylarda adaletin sağlanması konusundaki beklentisi yüksek. Görevli yetkililerin ve sorumluların adil bir şekilde yargılanması, benzer trajedilerin tekrar yaşanmaması için kritik bir adım olarak görülmektedir.

Editör: Şahsüver ÇITIR