10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı'nda düzenlenen ve 101 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD saldırısıyla ilgili görülen davada, karar çıkmadı. Mahkeme, duruşmayı 1 Temmuz'a erteledi. Dava, 10'u tutuklu, 16'sı firari olmak üzere 26 sanığın yargılanmasını kapsıyor.

TBB Davaya Katılacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, 13 Temmuz 2016'da Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi ve dava Kasım 2016'da görülmeye başlandı. 3 Ağustos 2018'de çıkan kararda, aralarında Erman Ekici'nin de bulunduğu 10 sanık, 'Anayasal düzeni ihlal' suçundan 1'er, '101 kişiyi kasten öldürme' suçundan ise 101'er kez olmak üzere toplam 102'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, 'Örgüt yöneticiliği' suçundan 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici ve firari 16 sanık hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına hükmedildi.

Davaya, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan'ın talebi üzerine TBB de katılım sağlayacak. Sağkan, "Bu olay belki de yüzlerce yıl sonra anılacak bir yargılama. TBB, insan haklarını koruma görevi doğrultusunda insanlığa karşı işlenen suçlar açısından açılan ilk dava olmasından dolayı katılmak en doğal hakkıdır" dedi. Mahkeme, TBB’nin davaya katılma talebini kabul etti.

Hollanda Neden Turuncu? Anlamı Nedir? Hollanda Neden Turuncu? Anlamı Nedir?

Duruşmada, hayatını kaybedenlerin ailelerine de söz verildi. Uygar Coşgun'un annesi Nuray Coşgun, "Benim torunum, babasını 2 buçuk yaşında kaybetti. Bana ‘bu hayatta ne istersiniz?’ diye sorsalar, ‘bir kere daha evladıma sarılmak isterim’ derim. Biz adalet istiyoruz, gerçek adalet istiyoruz" dedi. Güney Doğan’ın annesi Derman Doğan da, "Oğlum Ankara’ya barış için geldi. Oğlum katledildi. Adalet istiyorum" ifadelerini kullandı.

Duruşmaya Devam Edilecek

Maktul ailelerinin ifadelerinin ardından, mahkemede bir karar çıkmadı ve duruşma 1 Temmuz 2024'e ertelendi. Davanın seyrini ve alınacak kararları kamuoyu yakından takip ediyor.